Linkuri accesibilitate

”Rico”, finul lui Florin Iordache, a scăpat de condamnarea de 8 ani cu executare și a primit una cu suspendare


Henri Saouma, finul lui Forin Iordache

Curtea de Apel Craiova a “întors”, definitiv, o decizie a tribunalului Dolj, prin care o pedeapsă de 8 ani închisoare pentru evaziune fiscală a fost transformată în una de 3 ani cu suspendare. Condamnatul este Henri Saouma, un om de afaceri libanez stabilit în Caracal şi năşit de Florin Iordache.

“Sub aspectul executării pedepselor principale rezultante privind închisoarea, instanța consideră că scopul preventiv și educativ al acestora poate fi atins numai prin executarea în regim de detenție , avându-se în vedere atât natura infracțiunilor săvârșite, modul de comitere al acestora, scopul urmărit, împrejurările comiterii faptelor, prejudiciul produs – astfel cum au fost reținute de către instanță, cât și cuantumul ridicat al acestora . Nu trebuie pierdute din vedere nici impactul pe care faptele îl au asupra membrilor societății în care acest gen de infracțiuni sunt comise, frecvența cu care sunt comise astfel de fapte în prezent și nici practica recentă în materie care nu acordă clemență acestui gen de fapte antisociale”, se arată în motivarea tribunalului din septembrie 2016.

Sentiment de insecuritate

Considerentele pentru care 14 din cei 18 inculpaţi din acest dosar primeau în urmă cu trei ani pedepse însumate de 120 de ani închisoare nu se mai regăsesc la instanţa superioară, Curtea de Apel Craiova. La judecata de fond, magistratul a considerat că acţiunile evazioniştilor sunt menite a discredita oamenii de afaceri serioşi care îşi plătesc taxele. “Așadar, instanța reține că împrejurările referitoare la inculpați și faptele pentru care sunt cercetați sunt de natură a crea un sentiment de insecuritate, în special asupra oamenilor de afaceri onești, care își plătesc taxele si impozitele, și credința că justiția nu acționează îndeajuns împotriva infracționalității în lipsa luării măsurilor legale ce se impun și pentru prevenirea săvârșirii unor astfel de fapte ce afectează grav mediul de afaceri”, se mai arată în document.

În ciuda acestor argumente, alţi doi judecători de la Curtea de Apel Craiova au considerat că finul lui Iordache poate fi condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare. În plus, evazionistul, trebuie să respecte o serie de obligaţii impuse de instanţă: a) să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune Olt; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi sa justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.

Faptele lui H. Saouma, zis “Rico”

Potrivit procurorilor DIICOT, Henri Saouma, în calitate de asociat și administrator al S.C. Monte Verde din Caracal, în perioada 2010 - 2011, a apelat la ajutorul unui grup infracțional organizat cunoscând activitatea acestuia, respectiv obținerea de sume importante de bani din evaziune fiscală, întocmind și înregistrând în contabilitatea societății acte ce atestau operațiuni fictive (facturi, avize de însoțire) privind aprovizionarea cu diferite produse de la o societate.

În cazul Saouma, acesta a apelat la Felician Popa, coordonatorul grupului organizat, pentru emiterea unor facturi care să justifice în contabilitatea societății unele aprovizionări cu produse necesare activității.

În toamna anului 2016, Saouma a fost condamnat pentru evaziune fiscală în formă continuată şi agravantă după ce a dispus înregistrarea în evidența contabilă a societății a facturilor fictive emise de către Felician Popa, ştiind că mărfurile nu proveneau de la acest furnizor, diminuându-și astfel baza impozabilă și nu a plătit taxe şi impozite la stat.

Tranzacţii fictive cu borcane

Conform rechizitoriului, Parchetul s-a sesizat din oficiu în august 2011 cu privire la constituirea unui grup infracțional organizat care, prin simularea unor livrări intracomunitare de bunuri, a achiziționat diverse mărfuri de la furnizorii din România, mărfuri care nu au părăsit niciodată teritoriul statului, fiind comercializate tot în România prin intermediul unor societăți comerciale deținute sau controlate de membrii grupului infracțional organizat. Prin simularea acestor operațiuni, societățile controlate de membrii grupului eludau plata TVA la achiziția mărfurilor în cuantum de 24%. Produsele achiziționate prin această metodă erau apoi apoi comercializate pe teritoriul național la prețuri mai mici decât ar fi putut fi comercializate dacă ar fi fost achiziționate în mod legal.

Judecătorul fondului arată în motivare că în perioada octombrie 2010 – martie 2011, firma libanezului a cumpărat borcane, oţet, sare, de la o firmă, în valoare totală de 1.527.860, 55 lei, din care TVA în suma de 295.714,94 lei. Saouma a anexat la aceste facturi avize de însoțire a mărfii pe care sunt menționate mijloace de transport. După un control al Gărzii Financiare cu privire la realitatea efectuării acestor transporturi, s-a constatat faptul că autoturismele menționate pe avizele de însoțire a mărfii nu au efectuat aceste curse, iar maşinile verificate au efectuat în perioada respectivă alte transporturi pe alte rute și către alți beneficiari.

De asemenea, din datele de la dosar, instanța reține că o altă firmă a libanezului năşit de Florin Iordache a simulat relații comerciale și cu o societate, înregistrând de la această societate achiziții de diverse bunuri (cutii, capace, legume, sare, oțet, paleți lemn) în suma totală de 6.118.112,19 lei, din care T VA în suma de 1.184.150,74 lei.

“Rico” vindea şi castraveţi

Saouma susţine că maşinile folosite la transportul acestor produse au efectuat în luna mai 2011 un număr de 85 de livrări de astfel de produse, pentru luna noiembrie 2011 fiind întocmite 26 avize de însoțire a mărfii. “Instanța reține de asemenea că nici unul dintre aceste avize întocmite nu poartă semnătura delegatului și nici semnătura de recepție a mărfii a reprezentantului societății din Caracal, iar procurorul de caz în mod corect a apreciat că din verificările efectuate la transportatori s-a constatat că în realitate aceste curse nu au fost niciodată efectuate, mijloacele de transport fiind angrenate fie în alte curse, fie nu aveau drept de circulație pe drumurile publice, neexistând licența de transport”, se mai arată în motivarea instanţei.

Firma lui Saouma a simulat relații comerciale și în cursul lunii mai 2011, respectiv achiziții de castraveți în cantitate totală de 500.000 kilograme, “marfă care a fost livrată succesiv și doar scriptic printr-un număr de 20 de transporturi în perioada 02-13.05.2011. Și de această dată însă din verificarea documentelor de evidență contabilă ale firmei care a vândut castraveţii rezultă faptul că această societate nu era în posesia mărfurilor livrate, abia în luna iunie 2011 ea înregistrând mai multe borderouri de achiziție castraveți de la persoane fizice, iar cu ocazia verificării acestor persoane înscrise în borderouri s-a constatat că sunt doar niște nume fictive folosite doar pentru a justifica achizițiile”, se mai arată în decizia instanţei.

Criza economică i-a agravat situaţia

Judecătorul de la fond arată de ce a dispus condamnarea finului lui Iordache la 8 ani închisoare şi a invocat că faptele acestora pot produce grave perturbari ale sistemului economic şi social. “Pericolul concret pe care îl prezintă activitatea infracțională a inculpaților rezidă și din aceea că în contextul actual faptele săvârșite de către aceștia, care au consecinte asupra întregii populații, prezintă o importanță deosebită în condițiile în care România s-a angajat în fața organismelor internaționale să desfășoare o luptă reală împotriva evaziunii fiscale. Astfel, în contextul recrudescenței infractiunilor de evaziune fiscala, îndeosebi în această perioadă de criză economică generalizată, faptele inculpaților prezintă un puternic pericol pentru ordinea publică , putând duce la grave perturbari ale sistemului economic şi social, cu atât mai mult cu cât activitatea infracțională a vizat foarte multe societăți comerciale. În acest sens, instanța reține că și în prezent inculpații desfășoară activități economice, astfel cum reiese din dosarul de urmărire penală, existând pericolul să continue săvârşirea unor astfel de infracțiuni”, se mai arată în document.

În acelaşi timp, instanţa a dispus ca Henri Saouma să plătească partea lui de prejudiciu, respectiv 2.466.443 de lei, la care se adaugă dobânzile și penalitățile de întârziere, care reprezintă 1.479.866 lei TVA și 986.577 lei TVA.

Curtea de Apel Craiova nu ne-a comunicat până la ora publicării materialului care sunt cei doi judecători care au decis ca Saouma să primească o pedeapsă cu suspendare. Potrivit presei locale, prietenia dintre deputatul PSD Florin Iordache şi Henri Saouma, zis “Rico” este veche. “Ce să declar în legătură cu asta? Prietenia mea cu el este una, iar treaba cu arestarea sa este alta. Nu cunosc pentru ce a fost arestat el, nu știu ce a făcut și nu o să fac nimic în privința asta“, a declara atunci deputatul Florin Iordache pentru olt-alert.ro

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG