Linkuri accesibilitate

Roșia Today: Ședința cu părinții și școala altfel decât ar trebui să fie


Săptămâna aceasta a început școala, iar joi a fost prima ședința cu părinții la clasa întâi. Roșia Today a avut șansa să participe la această ședință și să vă arate cum se vede scoala din sedința cu părinții.

Se începe cu o veste bună: „Avem sală de clasă!”. Și cam atât. Ne mai trebuie câte ceva. De aici încep veștile rele. Copiii sunt mici, emoțiile și grijile mari. Ne aflăm în centrul Bucureștiului, Sectorul 1. Economia duduie. Recordurile de bunăstare cad unul după altul, se lucrează în ritm drăcesc.

Așadar, dragi părinți, în afară de sala de clasă, care prin bunăvoința conducerii ne-a fost pusă la dispoziție patru ore, dimineața, ar mai fi nevoie de zugrăvit clasa, de bănci, scaune, două table, piedestal, catedră și scaun pentru doamna învățătoare. Mici retușuri, chestii minore.

E bine că sunt geamuri și scări. Sigur, am putea rămâne cu cele vechi, deteriorate, neprietenoase și chiar periculoase pentru niște elevi de clasa I. Dar cum școala nu are bani, iar grija părinților pentru copiii lor este firească, să ne apucăm de treabă. Dă-i cu votul, caută oferte, compară-le, fă propuneri, supune-le din nou votului, strânge banii, ajută la montat, pune mâna pe ciocan, bricolează, rânește. Implică-te, frățioare, că de asta ai copilul elev la stat. Dă bani, transpiră, cară. Fii responsabil, arată că-ți pasă de viitorul țării. Reamintesc cititorilor că ne aflăm în București, Sectorul 1, centru, școală bună. Și presupun că acesta este un caz fericit. Citesc în fiecare zi știri cu exemple mult mai grave din țară.

În față, la festivitățile de început de an, vin primari, miniștri, secretari de stat, parlamentari, inspectori școlari și popi. Turuie niște prostii eterne, țin lumea în picioare degeaba și pleacă. În spate, se aud ciocane și lopeți. Sunt cetele de părinți care repară și curăță școlile mereu nepregătite să-și primească elevii. E sistemul românesc de stat, unde totul se face cu un ghem de sârmă, un patent și unii dispuși să le facă munca altora. Și ne mai mirăm că Arena Națională nu are gazon bun. Dacă s-ar respecta logica din învățământul primar, când nu sunt meciuri, jucătorii și rudelele lor ar trebui să-l îngrijească. Să-l sape, sa-l tundă, să-l dea cu îngrăsământ, să-l ude la timp. Și am putrea merge mai departe. Vreți o autostradă, voi, ieșenilor? Puneți mâna pe lopeți și ieșiți la treabă. O luați frumos din marginea Iașiului, săpați, nivelati, betonați și asfaltați, treceți pe lângă Pașcani, Târgu Neamț, faceți tunelul prin Munții Carpați și ajungeți la Târgu Mureș, adică în Europa. Ce mai așteptați? Luați exemplu de la școală. Dacă nu aveți încă pornirea, nu vă trebuie decât un singur lucru: o ședință cu părinții. Acolo o să vi se spună că nu o faceți pentru voi, ci pentru copiii voștri. Și o să va apucați de treabă, că în baza statului român, copiii vostri nu vor apuca nici ei să mergă de la Iași în Europa pe o autostradă.

Acesta este un text satiric, iar opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG