Linkuri accesibilitate

Roșia Today- V.V. Dăncilă: „Decât să spun prostii vorbind liber, mai bine spun prostii de pe hârtie.”


Primul ministru Viorica Vasilica Dancila
Primul ministru Viorica Vasilica Dancila

Doamna Viorica Vasilica Dăncilă a dat mai întâi peste nas marilor economii ale lumii. Germania, Franța, SUA și Japonia au fost „devastate” de creșterea economică a țării noastre.

Acum doamna de fier vechi a politicii noastre a lovit și în interior. Mai exact în opoziția care a chemat-o la tras de urechi în Parlament. Întrebată de ce nu poate zămisli nici măcar un sfert de idee fără să contemple îndelung o pagină scrisă de alții, Viorica Dăncilă a spus-o răspicat: „Decât să vorbesc liber și să spun prostii, mai bine să am o hârtiuță în față și să spun lucruri corecte.”

Grupul Rosia Today
Grupul Rosia Today

De fapt, declarația doamnei premier trebuia să sune cam așa: „Decât să spun prostii vorbind liber, mai bine spun prostii citind de pe hârtie.” Ne-am plâns mereu că, începând cu Dăscălescu și terminând cu Nicu Văcăroiu, țara asta a avut numai premieri care nu citiseră mai nimic. Ei, uite că acum avem un premier care citește foarte mult. De pe foaie. Un fel de Cioran care a devorat biblioteci sau Eliade care și-a mărit dioptriile îngurgitând câteva din marile culturi ale lumii. Și când, în sfârșit, avem și noi un prim-ministru care citește, ne apucăm să cârcotim.

Doamna Dăncilă este, foarte probabil, primul premier care poate citi orice: virgule, purceluși de cerneală, urme de grăsime lăsate pe foaia de discurs, linia de la caiet, punctele de suspensie. Cred că, din dorința de a citi orice de pe foaie, doamna Viorica ar fi putut descifra cu succes și hieroglifele. Era suficient s-o ameninți că altfel ar trebui să vorbească liber. Mai mult, poate că doamna Dăncilă, s-a exersat atât de tare în arta cititului din orice poziție, că acum poate citi dintr-o privire radiografii, ecografii, RMN-uri sau diverse investigații imagistice. Doamna Viorica poate citi foarte bine și în stele, ca Nety Sandu. Cu o condiție: să-i pui stelele pe hârtie.

Doamna premier este cumva reprezentativă pentru noi. Până la urmă suntem o țară în care cel mai mult se citesc apometrele, contoarele și repartitoarele de căldură. Și alea în diagonală. Ar trebui să ne mândrim cu un astfel de premier, care citește de pe „hârtiuță”, cum a spus dumneaei, ca să spună lucruri corecte. Pentru ca, iată, doamna Dăncilă citește texte, dar spune lucruri. Asta se întâmplă când una spui si alta faci. Or, doamna Dăncilă este specialistă la acest capitol.

XS
SM
MD
LG