Linkuri accesibilitate

Roșia Today „a stat de vorbă” cu Liviu Dragnea: „Noua mea meserie este auto”


Nu putea sta fără muncă. Lipsa de activitate risca să-l transforme într-o legumă. Mustața începea să i se veștejească sub privirile gardienilor neputincioși, deși recunoscători pentru anii când le mărea salariile și le elibera deținuții periculoși, care le dădeau bătăi de cap.

Astăzi, Liviu Dragnea muncește în garajul penitenciarului Rahova. Ochii îi sclipesc din nou, deși nu la fel de tare ca atunci când era primul om în PSD.

De la volanul țării, Livache a coborât la trusa de scule a închisorii. E murdar de ulei și plin de transpirație, dar simte că poate fi util țării în continuare. Roșia Today a stat de vorbă cu fostul lider social-democrat în cadrul unei scurte vizite la vorbitor.

R.T.: Domnule Dragnea, de ce v-ați ales tocmai acestă meserie în penitenciar?

L.D.: Pentru că este o meserie pentru bărbați adevărați. Eu totuși sunt inginer auto. N-aș fi putut să mă fac croitor, de exemplu.

R.T.: E o aluzie la Radu Mazăre cumva?

L.D.: Eu nu fac aluzii. Eu muncesc. Asta am făcut mereu, de când mă știu. Și nu o fac pentru mine, ci pentru țară, așa cum procedam și în civilie. Nu am cerut să lucrez la garaj în interes personal. Puteam să stau în celulă și să citesc, să scriu, să mă uit la televizor. Munca înnobilează omul. Bine, eu am intrat deja nobil în pușcărie, dar asta e altă discuție.

R.T.: În ce constă munca dumneavoastră aici?

L.D.: Schimb roți, cauciucuri, înlocuiesc bujii, verific geometria, mai curăț un filtru, mai îndrept o bară, o ușă. Ieri ne-a venit un băiat cu o Dacie papuc, din 93, care avea probleme la macaraua ușii de la șofer. I-am reparat-o. A vrut să-mi dea șpaga, 50 de lei. I-am zis să și-o bage-n gură și s-o înghită. Cred că era de la servicii. Vor să mă încerce.

R.T.: Deci nu faceți bani din această meserie?

L.D.: Nu. Banii nu m-au interesat niciodată. M-a interesat dreptatea. Mai țineți minte când vă spuneam că mă vor băga la pușcărie? Am avut dreptate sau nu?

R.T.: Irina ce părere are despre această ocupație pe care v-ați ales-o?

L.D.: Meserie, nu ocupație. Noi între noi meseriașii nu permitem astfel de referiri la profesia noastră. Irina ce să zică, e fericită dacă eu sunt fericit. Mai vorbesc cu ea la telefon, când mi se dă voie, și chiar ne-am pus în plan să ne deschidem un service auto după ce ies.

R.T.: Cu ce bani, domnule Dragnea?

L.D.: Din alocația ei. Acum nu îmi pare rău că am mărit alocațiile. Asta înseamnă să ai viziune.

​R.T.: De numirea doamnei Dăncilă în fruntea partidului ce spuneți?

L.D.: Cu tot respectul, dar trebuie să plec de urgență. Mă cheamă Gelu, să-l ajut să schimbe roțile la camioneta cu care se trasportă alimente la cantină. Ne mai auzim altădată, acuma sunt ocupa, vă salut.

R.T.: Mulțumim și succes pe linie profesională. La revedere!

Acesta este un text satiric, iar opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG