Linkuri accesibilitate

Roșia Today: Dacă azi ar fi 24 ianuarie 1859 cum s-ar face Unirea Mică? 


Romania, Bucharest, celebration at the National Military Museum, 24th January 2019, Agerpres Photo

Astăzi patria s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare, cum ni se spunea pe vremuri la Telejurnalul ceaușist.

Date fiind temperaturile scăzute și codurile meteo de diverse culori, straiele de sărbătoare sunt mai groase: fesuri de sărbătoare, flanele de sărbătoare si chiar izmene de sărbătoare.

Romania - Roșia Today, generic 2019
Romania - Roșia Today, generic 2019

​ La 160 de ani de la Mica Unire a lui Cuza, am încercat să ne imaginăm, ce ar fi făcut diverse figuri care populează fauna vieții publice din 2019 în fața unei asemenea provocări istorice.

Ar mai fi ieșit Unire? N-ar mai fi ieșit? Ce ar fi ieșit dacă atunci, în 1859, îi aveam în frunte pe ăștia care ne conduc astăzi?

1. Darius Vâlcov s-ar fi gândit să pună o taxă pe lăcomie dublă, fiind vorba de două țări, nu doar de una. Ca o consecință, leul s-ar fi depreciat puternic chiar și față de leu. ​

2. În cadrul unei ședințe semi-secrete a baronilor de partid Moldoveni si Munteni cineva, de exemplu Marian Oprișan, ar fi adresat întrebarea cheie: „Dacă unim cele două țări, nouă ce ne iese? Înseamnă că vom putea fura dublu?”

3. Teldrum ar fi anunțat că poate asfalta Milcovul, cu condiția ca banii să fie dați de Marile Puteri.

4. Petre Daea ar fi anunțat că în urma Unirii Mici atât cormoranii moldoveni, cât și cormoranii munteni vor putea să stea în aceeași piscină, la București sau Iași sau unde vor ei.

5. Lia Olguța Vasilescu ar fi anunțat că va crește atât pensia Moldovei, cât și a Țarii Românești până când nu va mai fi ministru nici în una, nici în alta.

6. Viorica Dăncilă ar fi declarat că este gata să înfieze și un copil din Modova.

7. Dacian Cioloș ar fi anunțat că-și face un partid, dar nu este încă hotărât dacă să-l preia gata făcut de la niște copii de securiști din Moldova sau din Muntenia.

8. Tudorel Toader ar fi „ievaluat” cele două principate și ar fi eliberat, prin recurs compensatoriu, pușcăriașii din ambele părți, cu conditia ca moldovenii să fure și să violeze prin Muntenia și invers, ca să fie un echilibru, totuși.

9. Tăriceanu s-ar fi însurat în mod simbolic cu câte două neveste, o moldoveancă și o munteancă. Vorba cântecului: Unde-i una, nu-i putere, / Libidoul e-n scădere...

10. Liviu Dragnea l-ar fi săpat pe Al. Ioan Cuza acuzându-l cā este omul străinilor, cu speranța că îi va lua locul și va deveni Domnitor al Țărilor Române. Speranța asta o are și astăzi.

XS
SM
MD
LG