Linkuri accesibilitate

Roșia Today: Cernobîl 1986, România 2019


Pe 26 aprilie 1986 a explodat reactorul de la Cernobîl, în Uniunea Sovietică. Explozie nucleară! Pe 26 mai 2019, alegeri europarlamentare în România, UE. Nucleara, din nou! PSD, și nu numai PSD, dar mai ales PSD, este acum în perioada imediat următoare dezastrului. Și, inevitabil, toată România.

Șeful a murit ca personaj politic. Prima victimă la nivel înalt.

​Nenorocirea este că abia în lunile imediat următoare accidentului nuclear începem să vedem rezultatele contaminării. Π x raza dezastrului la pătrat = suprafața vieții politice, sociale, economice românești.

Ca și în serialul de pe HBO, adevărată capodopera de televiziune, abia acum ne dăm seama că avem de curățat bucățile de grafit radioactiv împrăștiate peste tot după 26 mai 2019. Căci dacă nu se curăță acum, imediat, dezastrul va fi și mai mare în timp, iar pierderile incalculabile chiar și după ce PSD-ul va disparea așa cum a dispărut URSS-ul. Trebuie să țopăim atenți, iuți, printre dărămăturile catastrofei.

Deocamdată au fost îndepărtați bolovani radioactivi precum Codrin Ștefănescu sau Vâlcov, dar mai este imens de lucru, de curățat.

Resturile reactorului PSD explodat care contaminează peisajul sunt niște salarii de bugetari imense, imposibil de susținut pe termen mediu, niște pensii mărite din pix, nesustenabile pe moment, inflația și multe altele. Lucruri altfel normale, care străbat firesc viața oamenilor, sunt impregnate de otravă invizibilă, precum copacii, căprioarele sau bicicletele din Cernobâlul de acum trei decenii.

Nu vedem radioactivitatea, dar ea stă ascunsă în fiecare fărâmă de viață economică și socială. Pândește în spatele fiecărei facturi de curent din cutia poștală sau în spatele totemurilor cu prețuri din benzinării.

Dacă apropiem un detector de calorifer o să înceapă să țiuie și o să indice crud: Primăria București face datorii de sute de milioane de euro ca să poată susține prețul căldurii pentru la iarnă. Elcen și Radet arată oricum ca un fel de Reactorul #4, unde datoriile au intrat pe cursul unei reacții în lanț.

PSD este spart în bucăți, PRO România zboară sub formă de elicopter pilotat de Ponta și aruncă cu beton peste craterul fumegând, dar e prea puțin. E sigur însă că și elicopterul lui Ponta va avea probleme din cauza iradierii.

Radioactvitatea lăsată în urmă de eveniment va naște niște specimene înfricoșătoare, cu opt mâini la ceafă și gheare de balaur. Biologia politică e probabil să consemneze apariția a tot felul de partide și mișcări de care nu văzusem decât prin cărțile cu povești despre societăți modificate genetic.

​Dereglările accidentale în ADN-ul societăților normale produce bebeluși politici cu anomalii extreme. Extrema dreaptă și extrema stângă. Din molozul contaminat se pot ridica mișcări de tip populist-suveranist. Masa mare de asistați social, semi-analfabeți, aflați sub pragul sărăciei, pe care PSD îi va lăsa orfani, e solul perfect pentru așa ceva.

​În colțul celălat al post-dezastrului avem sovietismul de rit nou. Ei vor să ne explice că nu alcătuirea comunistă, funciară, a PSD-ului a produs dezastrul, ci punctual, acest PSD cu aceasta conducere greșită.

Este vechea marotă gen: ideea comunismului a fost bună, dar troglodiții ăștia – de la vârful URSS, la Cernobâl, sau de la vârful PSD în România – au fost niște idioți care au apăsat greșit butoanele. Cu ceva oameni deștepți, așezați strategic în posturi, duduia șandramaua.

Și la Cernobâl și în sediul din Kiseleff, dezastrul s-a produs fiindcă o minoritate, o elită de șmecheri având puterea în mână, hotărau viața unei majorități. Fără să mai consulte de mult majoritatea. Minciuna circula de sus în jos, pe coridoarele puterii, cu așa o viteză și într-o așa devălmășie, că nici măcar ăștia de sus, din pătura super-protejață, nu mai știau exact unde îi mint și unde nu pe cei de jos. Și unde se mint între ei.

Este mai bine ca oamenii din oraș, care ar putea suferi de frig sau de foame, să nu întrebe ce se întîmplă dincolo de gardul centralei nucleare PSD.

​ „Noi suntem aici, sus, în fața acestor panouri de comandă complicate și ne trudim pentru a vă livra vouă curent, nerecunoscătorilor! Din când în când, mai scapă în afară cancer, mizerie, sărăcie, bătaie, gaze lacrimogene.

Se mai întâmplă! Asta-i viața! N-aveți voi treabă să ne cereți socoteală despre ce facem noi aici! Că doar pentru voi muncim!

​ Lăsați-ne să hotârâm asupra vieților voastre! Iar dacă, la răstimpuri, șandramaua dă rateuri catastrofale, soluția este una singură: trebuie să avem și mai mult control noi, să fie mai multă ordine și disciplină, tovarăși! Să nu-și mai ducă fiecare viața cum îl taie capul, că de asta se ajunge la dezastre!”

Iar în tot Cernobîlul românesc, singurul mulțumit pare să fie Petre Daea, care va raportat că acum roșiile pesediste românești post-nucleare sunt de mărimea dovlecilor.

Acesta este un text satiric, iar opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG