Linkuri accesibilitate

Roșia Today: Iașiul treaz a huiduit. Scorul iubirii față de PSD: Oltenia-Moldova 1-0


Miting PSD in Iasi
Miting PSD in Iasi

PSD trebuie să mai tragă o fisă în Moldova. Nici mitingul de la Iași nu a avut anvergura promisă. După eșecul de acum câteva sătpămâni, tot de la Iași, plus rateul de la Vaslui, de duminică, liderii regionali și-au încordat mușchii și fondurile pentru a-i arăta lui Dragnea adevăratele sentimente ale oamenilor pentru partid.

Grupul Rosia Today
Grupul Rosia Today

Au fost strânși cu greu în jur de 15.000 de simpatizanți, departe de standardul fixat de organizațiile din Oltenia, la mitingul de la Craiova. Nici de data asta moldovenii nu l-au convins pe Dragnea că poate avea încredere deplină în ei. Socoteala de la partid nu se prea potriveștea cu cea din „dulșili târg”. Era greu de crezut că Moldova se va trezi din dragostea oarbă pentru PSD, dar minunile se întâmplă și la noi, nu doar în Champions League. Oltenia și sudul țării conduc autoritar în lupta contra emancipării.

În sfârșit, Iașiul arată ca un mare centru universitar nu doar la cafenele, cluburi și mall-uri, ci și la spirit european. Semnalul dat de oamenii care au avut curajul să iasă împotriva conducătorului iubit venit să facă SPA de mulțime cu sărmanii județului arată că se poate. Exemplul lor poate fi preluat de toată Moldova încremenită de zeci de ani sărăcie și uitare.

Imaginile cu Rovana Plumb huiduită și fluierată copios sunt greu de șters și de egalat.

Niciun partid din lume nu vrea să pățească așa ceva în campania lui electorală. De ce s-a ajuns aici? De ce a trebuit un miting populist chiar în ziua celui mai important eveniment politic desfășurat în Romania de când am fost acceptați în UE? Răspunsul este simplu: aroganța și orgoliul fără margini ale conducătorilor PSD. Ei nu au intrat încă în UE.

Ei fac mitinguri cu oameni aduși cu autobuzul ca pe vremea lui Ceaușescu, mituiesc sărmanii ca să-i aplaude și să arate cât de iubiți sunt, se mint pe sine cu vorbe mari și goale despre respect și suveranitate. Din păcate pentru ei și din fericire pentru Iași, acțiunea a ieșit foarte șifonată.

Capitala Moldovei nu mai vrea să accepte astfel de trucuri politice penibile. Iașul vrea altceva, vrea deschidere, civilizatie și conectare cu Europa. Iașul și Moldova trebuie ajutate și scoase din umbra în care se află la marginea Uniunii Europene. Acest ajutor nu poate fi însă sub forma trucurilor politice și electorale. De Moldova PSD-ul are nevoie doar la vot, căci se bazează pe săracii care nu au alt mijloc de subzistență decât ajuoarele sociale și pe opacitatea istorică a moldoveanului la schimbare. După vot, la revedere, ne vedem peste patru ani, proștilor!

Dacă se va fi schimbat ceva în ultimii trei ani încă nu știm. Adevărul va fi aflat la alegerile europarlamentare. Atunci ne vom da seama care e drumul pe care moldovenii vor să-l apuce. Pe o bandă și jumătate, spre un București aflat parcă mai aproape de Moscova decât de Iași, sau pe o autostradă nouă, direct spre UE?

Acesta este un text satiric. Opiniile autorului nu coincid neapărat cu poziția Radio Europa Liberă

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG