Linkuri accesibilitate

Roșia Today: România și  un WC numit speranță 


Eterna și fascinanta Românie ne lovește din nou în moalele capului cu o temă perenă în viața acestui popor milenar: WC-ul din curte.

De data aceasta, vorbim de o toaletă construită recent în curtea unei școli din Gorbănești, județul Botoșani.Grupul sanitar, care a costat 100.000 de euro, este gata, e frumos, este curat, este strălucitor mai ceva ca turlele Catedralei Mântuirii Neamului, dar de patru luni, de când a fost finalizat, zace nefolosit. De ce? Fiindcă nu are aviz ISU.

Grupul Rosia Today
Grupul Rosia Today

Cei 119 copii din școală folosesc în continuare buda insalubră din scânduri putrezite aflată, cum altfel, tot în curte.

Asistăm aici, probabil și la o formă de continuitate istorică pe aceste meleaguri. Toaleta tip gheretă pare să fi fost folosită de moșii și strămoșii acestor copii. Cine știe, poate însuși Ștefan cel Mare și Sfânt o fi mers la toaleta aia. Iar copiii păstrează, în felul acesta, vie memoria înaintașilor.

Probabil că specialiștii dacopați pot explica cum aceste toalete mizere sunt legate prin niște tuneluri energetice, care trec pe sub Bucegi, direct cu piramidele din Egipt.

Oricum, toaleta din scânduri din curte este în mod cert un simbol eminamente românesc. Ce coloana infinitului? Ce Cumințenia Pământului? Buda tip gheretă din fundul curții caracterizează continuitatea pe aceste meleaguri a poporului nostru. Poate ar trebui să ridicăm și un monument al WC-ului din fundul curții, undeva în Piața Constitutiei, la București ca să aibă și Casa Poporului wc-ul ei din curte.

Poate doamna Dăncilă ar putea să propună ca, pe perioada președinției românești a UE, la Bruxelles să fie ridicată o budă în curtea aia a lor, unde vin periodic toți barosanii Europei. Așa, ca să marcăm președinția României.

Revenind la detaliile pragmatice, trebuie să vă spunem că noua toaletă era mare și foarte bine dotată: spații pentru fete, băieți, profesori și persoane cu handicap. Scandalul dintre primar care așteaptă avizul ISU de la constructor și executantul, care nu așteaptă avizul ISU de la nimeni, declarând că nu era în sarcina sa obținerea autorizației, se pare că va dura mult și bine. Oricum, directoarea școlii spune că anul ăsta nu se va rezolva problema.

Voi realizați că în anul 2019, în timp ce chinezii ară pe partea nevăzută a lunii și se pregătesc să lanseze în spațiu o lună artificială, noi, românii, am reușit să construim o toaletă de șapte ori mai scumpă decât clădirea școlii, care stă nefolosită? Chiar! Cred că la prima misiune spațială românească, noi ar trebui să lansăm pe orbită o toaletă de scânduri.

Americanii s-au complicat trimițând în spațiu înregistrări din Mozart sau alte mizilicuri din astea, cu care să ne prezentăm la o eventuală întâlnire cu civilizații extraterestre. Când niște forme inteligente de viață din vreo galaxie îndepărtată vor vedea prin telescop WC-ul românesc de scânduri vor ști sigur: „Acolo sunt români!”

Pe final aș spune că morala acestei întâmplări adevărate și triste este destul de transparentă: uneori e nevoie să cheltuiești 100.000 de euro ca să vadă toată lumea cât de mizerabile sunt birocrația si administrația din România.

XS
SM
MD
LG