Linkuri accesibilitate

Roșia Today: „Scrisoarea” Gretei Thunberg către România


„Dragă România, numele meu este Thunberg Greta, am 16 ani și sunt elevă în clasa a X-a C, la Colegiul Tehnic „Zlatan Ibrahimovic”, din Stockholm. Mă rog, nu știu dacă mai sunt, pentru că s-ar putea să mă lase repetentă la biologie, pentru că am strâns multe absențe din cauza problemelor cu încălzirea globală și creșterea economică. Sper să le rezolv. Părinții mei sunt îngrijorați și m-au amenințat că nu-mi mai dau bani de salvat planeta dacă mă mai cert cu Trump.

Tata vrea ca eu să fac schi fond, nu ecologism la ONU. Mama își dorește să ajung pictoriță, de aceea mi-a tăiat internetul și de câte ori mă sună cei de la CNN să intru în direct, la știrile de seară, ea spune că nu sunt acasă. În fine, nu viața mea de adolescent suedez năpăstuit e scopul acestei scrisori. Preocuparea mea se leagă de situația de la voi, din România. Am citit pe Facebook că sunteți în pragul unei crize politice. Și nu ca specialistă în politică vă scriu, ci ca specialistă în crize climatice.

Este datoria mea de copil european să intervin în această problemă și să acționez așa cum trebuie să o facă orice adolescent drăguț din această lume. Alo, copiii din Bolivia, se aude? Hai să lăsăm puțin lamele alea, că pot paște și singure. Dacă ne trezim toți la cinci dimineața și mergem ore întregi cu animalele, cine mai salvează lumea?

România, hello, trezește-te! Haideți să nu mai facem autostopul ca să mergem la școală, unde ni se spală creierul. Să ne concentrăm puțin asupra urșilor polari. Dacă ne mai plângem mult de foame și frig, s-ar putea ca focile și leii de mare să fie doar personaje de desene animate. Totuși, salut progresele înregistrate de mișcarea de luptă împotriva schimbării climei din România. Încă mi se pare șocant și foarte grav că nu sunt urși bruni carpatini în biserici, școli, grădinițe și spitale. De ce vreți să-i speriați? Ce v-au făcut ei? Rasismul animalier trebuie eradicat. Cum vă permiteți să-i împușcați? Cum vă permiteți să-mi furați copilăria și să mă faceți să mă enervez din această cauză?

Măcar ați pus o femeie premier. E un lucru bun, dar, din păcate, v-ați bătut joc de ea. E foarte urât. Am înțeles că ea a fost o mare susținătoare a naturii. Dovadă stau autostrăzile și drumurile care nu s-au făcut în mandatul ei și a lăsat munții și dealurile și câmpiile așa cum trebuie să fie, neatinse de buldozere, excavatoare și camioane distrugătoare și poluatoare. Aș vrea ca domnul Ponta și cei din PNL să pună serios umărul la consolidarea civilizației urșilor din zona România. Aș vrea să văd că cei din USR susțin un animal local, un râs, un pârș, un bivol, într-o funcție de ministru. Îmi doresc să văd mai mult entuziasm în ceea ce privește răcirea globală. Sunt cu ochii pe voi. Lumea se stinge, economiile tind să crească, industrializarea pune stăpânire pe teritorii unde omul aproape că ajunsese la același nivel de evoluție cu lupul.

La final vă promit că o să vă urmăresc și dacă o să aveți nevoie de mine promit să mai salvez din voi ce se mai poate salva după guvernele PSD. Vă pupă Greta.”

Acesta este un text satiric, așadar opiniile autorilor nu corespund, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG