Linkuri accesibilitate

Roșia Today: Scrisoarea lui Tudorel Toader către Financial Times declanșează un tsunami epistolar


Roșia Today, despre valul epistolar care a cuprins România
Roșia Today, despre valul epistolar care a cuprins România

Koveși va fi sau nu procuror general UE, nu se știe. Dar ceea ce se știe clar acum este că Tudorel Toader nu e cu toate țiglele pe casă.

Grupul Rosia Today
Grupul Rosia Today

Deși stă cu Justiția Română pe masa de operație, domnul Tudorel Toader și-a găsit timp să trimită o scrisoare de înfierare a Codruței Kovesi la Bruxelles. Nici nu bănuiam noi, atunci când alunițele lui Toader au ajuns la putere, că în programul de guvernare va figura și reususcitarea genului epistolar. Deși stilul lui Tudorel e mai mult de pistolar. Folclorul românesc a consacrat acest tip psihologic al turnătorului prin nemuritoarea expresie „se-mbată și face sesizări”. E foarte probabil ca, alături de scrisoarea prin care dom' ministru le cere ălora de la Bruxelles s-o faulteze pe Codruța, să fi trimis acolo și o damigeană cu molan, alături de un curcan viu, legat de picioare, în chip de argument-șpagă pe lângă întregul univers ideatic desfășurat în epistolă. Cu elanul ăsta pe partea de scrisori, s-ar putea ca guvernarea PSD să revigoreze ditamai compania națională Poșta Română, care zace moartă în coteț cu datorii cât casa. Am asista măcar la un succes economic.

Prin sursele noastre am încercat să aflăm pentru ce alte scrisori mai pregătesc diverse figuri proeminente ale zilelor noastre. Am aflat după cum urmează:

  • Petre Daea vrea să trimită la Bruxelles o scrisoare in care va arăta că vinovată pentru înmulțirea exponențială a cormoranilor este, firește, Kovesi. Omul a hotărât să trimită scrisoarea pe calea aerului, chiar cu cormorani voiajori de piscină.
  • Maria Grapini s-a hotărât să trimită și ea o scrisoare-document-unicat: o va scrie astfel încât fiecare cuvânt să conțină greșeli. Va fi prima creație literară de acest fel din literatura universală. Niște cercetători de la Grădina Zoologică din Amsterdam au mai încercat să realizeze așa ceva, dar cimpanzeul pus să elaboreze lucrarea, a dat chix și a scris corect vreo paișpe cuvinte.
  • Viorica Dăncilă a promis că va trimite și dumneaei o scrisoare la UE. Aceasta va fi scrisă de cei care îi scriu ei toate textele. Ea a spus: „Decât să scriu scrisoarea oral și să spun prostii, mai bine o scriu pe hârtiuță cu aceleași prostii.”
  • Darius Vâlcov a anunțat că s-a ocupat să cumpere timbre de milioane de euro, pe care le ține pitite prin pereți sau prin cimitire, tocmai ca să le poată lipi pe scrisoarea lui către Bruxelles. Dar procurorii ticăloși au pus acest gest pe seama unei voințe patologice de îmbogățire.
  • Irina, iubita lui Liviu Dragnea, va trimite la Bruxelles un plic care să conțină și o poză pe care a găsit-o ea in portofelul lui Liviu, când făcea curat prin pantalonii acestuia. Acea poză îl arata pe domnul Dragnea stând in genunchi in fața lui Koveși sărutându-i mâna cu lacrimi pe obraji. Iar Kovesi, ca un călău, il bătea cu un bici pe spate. Asta ca să vadă toți ce zbir ordinar este această femeie.
  • Codrin Ștefănescu vrea să trimită prin fax scrisoarea sa anti Kovesi la Bruxelles și de patru zile stă încurcat în butoanele faxului vechi de la PSD, ăla cu care Iliescu i-a trimis în decembrie '89 lui Gorbaciov rugămintea să trimită tancurile rusești să salveze România de teroriști, doar că fax-ul nu a funcționat. Slavă Domnului.
XS
SM
MD
LG