Linkuri accesibilitate

Armata a găsit resturi de drone rusești în jud. Tulcea, după două zile consecutive de atacuri la granița Ucrainei cu România


Un atac rusesc asupra portului ucrainean Ismail de la Dunăre. Fotografie realizată de pe malul românesc al Dunării. 24 iulie 2024.
Un atac rusesc asupra portului ucrainean Ismail de la Dunăre. Fotografie realizată de pe malul românesc al Dunării. 24 iulie 2024.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a descoperit resturi de dronă în apropierea localității Plauru din județul Tulcea. Anunțul vine după ce armata ucraineană a transmis că trei drone au trecut frontiera cu România iar locuitorii au primit, două nopți la rând, avertizări Ro-Alert.

Actualizare 12.51

Ministerul Apărării Naționale anunță într-un comunicat că echipele de căutare din nordul județului Tulcea au găsit resturi de dronă.

„Până la acest moment, la prima dintre cele trei locații identificate ca posibile zone de incidență, din proximitatea localității Plauru, jud. Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de proveniență rusească de tip Geran1/2. Cercetările vor continua și astăzi, pentru acoperirea întregii zone”.

MApN precizează că toate locațiile identificate drept posibile zone de incidență se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură.

Ministerul mai transmite că acțiunile de căutare ale echipelor MApN, SRI și MAI continuă.

Într-o postare pe rețeaua X, ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, confirmă găsirea resturilor de dronă și condamnă atacul asupra infrastructurii ucrainene.

„Mai multe atacuri odioase au fost comise de Rusia împotriva infrastructurii civile ucrainene. S-au găsit resturi pe teritoriul României. Am informat și ne coordonăm cu aliații noștri în această chestiune. România condamnă ferm aceste acțiuni iresponsabile”, a scris Odobescu.

Actualizare ora 10.30

Forţele ucrainene au anunţat joi că au distrus 25 din cele 38 de drone ruseşti de atac lansate peste noapte și au precizat că alte trei drone „au fost pierdute” după ce au trecut frontiera de stat cu România.

„Noaptea trecută, inamicul a folosit 38 de drone de atac Shahed-131/136, atacând infrastructura ucraineană în mai multe zone, inclusiv sudul regiunii Odesa şi centrul Ucrainei”, a declarat Mîkola Oleşciuk, comandantul forţelor aeriene din Ucraina. Şeful forţelor aeriene a precizat că alte trei drone „au fost pierdute după ce au trecut frontiera de stat cu România”.

Teritoriul românesc se află la doar câteva sute de metri de portul ucrainean de pe Dunăre Ismail, din regiunea Odesa, care a fost atacat de drone pentru a doua noapte la rând.

Știrea inițială

Locuitorii din nordul județului Tulcea au fost avertizaţi din nou în noaptea de miercuri spre joi cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din aer, în apropierea graniţei cu Ucraina.

„În cursul nopţii trecute, în jurul orei 01:20, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis un mesaj de tip RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea, prin care informa populaţia despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, pe teritoriul din apropierea graniţei cu Ucraina”, a anunţă joi dimineaţă ISU Tulcea.

Reprezentanţii ISU transmit cetăţenilor să nu intre în panică, să urmeze indicaţiile si sfaturile din mesajul RO-Alert, iar dacă nu se simt în siguranţă sau au nevoie de sprijin să apeleze numărul unic de urgenţă 112.

„Facem precizarea că nu teritoriul ţării noastre este vizat de atacurile Federaţiei Ruse, iar aceste mesaje sunt transmise pentru a informa populaţia cu privire la faptul ca există posibilitatea ca pe teritoriul României să cadă obiecte provenite în urma distrugerii unor aparate de zbor fără pilot”, mai transmite ISU Tulcea.

Aceasta este al doilea mesaj de informare transmis populaţiei din zona de Nord a judeţului Tulcea în 24 de ore.

Autorităţile au emis şi în noaptea de marţi spre miercuri un mesaj RO-Alert în nordul judeţului Tulcea, după ce au fost observate mai multe drone care se apropiau de graniţă. Au fost înregistrate 10 apeluri la 112 din cauza sunetului produs de explozii.

MApN a precizat că două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat din Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea spațiului aerian.

De asemenea, echipe de militarii caută în teren posibile resturi de dronă, în apropierea localităţii Plauru. Până la redactarea acestei știri nu a fost anunțată găsirea vreunui astfel de obiect.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG