Linkuri accesibilitate

117 români din Franța, Belgia și Olanda, repatriați


117 români aflați temporar în străinătate și afectați de măsurile de restrângere a circulației, inclusiv aeriene, adoptate de alte state în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, ​au fost repatriați sâmbătă, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

Cetățenii români repatriați se aflau în străinătate cu titlu temporar, ca turiști rămași în tranzit, studenți, marinari, persoane aflate în situații speciale precum urgențe medicale, inclusiv muncitori sezonieri cărora le-au încetat contractele fără ca aceștia să dispună de resurse financiare pentru a-și continua șederea.

E vorba de 42 de cetățeni aduși din Franța, 34 din Belgia, 41 din Regatul Țărilor de Jos (Olanda).

Repatrierea a fost asigurată cu o cursă aeriană specială operată de compania Tarom, pe ruta Bruxelles-Amsterdam-București.

MAE reînnoiește apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esențiale și avertizează că astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranța cetățenilor și posibilitatea acestora de revenire în țară.

De asemenea, MAE face apel la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate de a respecta cu strictețe recomandările autorităților din aceste state și subliniază că deplasările către România trebuie complet evitate în această perioadă.

Toate aceste deplasări sunt tot mai mult afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit, care determină ca posibilitățile de asistență din partea autorităților române să se reducă în mod considerabil, din ce în ce mai mult, și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța cetățenilor români în cauză și a celor de acasă, mai spune sursa citată.

XS
SM
MD
LG