Linkuri accesibilitate

România își recheamă ambasadorul din Belarus, ca protest anti-Lukașenko


Romania - Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat rechemarea în post pentru consultări a ambasadorului român la Minsk, Viorel Moșanu, sub formă de solidaritate cu Lituania și Polonia în fața acțiunilor lui Aleksandr Lukașenko.

„Am decis să rechemăm ambasadorul din Belarus pentru consultări, în semn de solidaritate cu Lituania și Polonia. Belarus trebuie să înțeleagă că folosirea presiunii diplomatice asupra statelor membre UE nu va ajuta la un dialog și nu va aduce rezultate pozitive”, a scris Bogdan Aurescu pe Twitter.

Lukașenko şi-a rechemat vinerea trecută pentru consultări ambasadorii de la Varşovia şi Vilnius şi a cerut reducerea personalului diplomatic lituanian şi polonez de la Minsk. Polonia şi Lituania au refuzat să se conformeze şi şi-au rechemat la rândul lor ambasadorii din Belarus.

Decizia lor a primit imediat sprijin în Europa, iar Cehia, Estonia, Letonia și Germania și Bulgaria au anunțat la rândul lor rechemarea ambasadorilor.

România anunțase deja că România este solidară cu Polonia și Lituania până la decizia de rechemare a ambasadorului de vineri.

„Presiunile autorităţilor din Belarus asupra unor state membre UE, Polonia şi Lituania, ca să îşi retragă ambasadorii, nu ajută la încheierea crizei actuale şi nici nu vor afecta solidaritatea între statele membre UE. Susţinem pe deplin deciziile UE cu privire la situaţia din Belarus", arată un mesaj publicat pe contul de Twitter al MAE.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG