Linkuri accesibilitate

România ajută R. Moldova cu 132.000 de doze de vaccin AstraZeneca


Președintele României, Klaus Iohannis, alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu
Președintele României, Klaus Iohannis, alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

Cele 132.000 de doze de vaccin vor fi donate sâmbătă Republicii Moldova. Vaccinurile fac parte din rezerva Ministerului Sănătății din România și sunt destinate Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova.

Misiunea se realizează cu un mijloc de transport aflat în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, pe ruta București – Chișinău și retur.

„Ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova, reprezentat de echipamente medicale și vaccinuri împotriva COVID-19, vine ca parte a pachetului de sprijin anunțat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale din luna decembrie 2020, la Chișinău”, a precizat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

România a mai oferit Republicii Moldova 72.000 de doze de vaccin, în două tranșe, pe 27 februarie și 27 martie.

„Dozele de vaccin anti COVID-19, acordate cu titlu gratuit, ca ajutor umanitar, reprezintă numărul de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către Compania AstraZeneca, prin Acordurile[1]cadru încheiate de către Ministerul Sănătăţii cu Comisia Europeană”, a mai arătat CNCAV.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a precizat, pe 27 martie, după ce țara vecină a primit a doua tranșă de vaccin că Moldova e legată de România nu doar de cultura, limba și istoria comune, ci și „de o prietenie tot mai strânse pentru un viitor mai bun.”

„Fiecare lot de vaccin primit de Republica Moldova înseamnă pentru noi speranța că vom opri pandemia și că ne apropiem de ziua în care să putem reveni la normalitate. Țările care au rate înalte de vaccinare au reușit să scadă cifra persoanelor grav bolnave și a deceselor. Asta îmi doresc și pentru Republica Moldova!”, a precizat Maia Sandu.

Pe lângă România, Republica Moldova a mai primit vaccinuri și prin intermediul programului Covax, care a trimis în țara vecinuă vaccinuri Pfizer.

XS
SM
MD
LG