Linkuri accesibilitate

România, alături de NATO în cazul unei decizii de consolidare a prezenței în Orientul Mijlociu, anunță Ludovic Orban


Premierul român, Ludovic Orban, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă comună la sediul NATO
Premierul român, Ludovic Orban, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă comună la sediul NATO

Premierul român, Ludovic Orban, a anunțat că România va participa, în cazul unei decizii NATO, la o prezență mai consolidată și o luptă mai intensă împotriva terorismului în Orientul Mijlociu.

Dacă Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic va considera că o implicare mai intensă împotriva terorismului e importantă, România va participa, a declarat premierul Ludovic Orban, joi, la sediul NATO.

„Am demonstrat din momentul în care am devenit membru NATO că pentru noi este important să ne implicăm şi dacă NATO va considera că o prezenţă mai consolidată şi o implicare mai intensă în lupta împotriva terorismului în Orientul Mijlociu sau în altă parte sunt importante, vom participa la această acţiune, decizie", a afirmat şeful Executivului de la Bucureşti.

El a fost întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu secretarul NATO, Jens Stoltenberg, cum vede recenta solicitare a preşedintelui SUA, Donald Trump, ca NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu, în contextul în care în România există provocări de securitate regionale

„NATO este fundamentală pentru România, iar angajamentul nostru la succesul său este solid”, a spus Ludovic Orban.

"Vom continua să alocăm 2% din PIB pentru Apărare, în concordanţă cu obiectivele Alianţei, exprimate la Summitul din Ţara Galilor, în 2014. În acelaşi timp, România va continua să contribuie la misiunile şi iniţiativele NATO privind prezenţa aliată înaintată de pe flancul estic. (…) NATO este fundamentală pentru România, iar angajamentul nostru la succesul său este solid", a spus joi premierul român Ludovic Orban, citat de Agerpres, într-o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susținută la sediul NATO de la Bruxelles.

Cei doi oficiali au discutat și despre misiunile militarilor români în Afganistan, Kosovo, Irak, dar și despre deteriorarea securității în regiunea Mării Negre în condițiile consolidării posturii militare a Rusiei.

„De asemenea, am discutat despre situaţia de securitate din Marea Neagră, care continuă să se deterioreze, în timp ce Rusia continuă să îşi consolideze postura militară. Am subliniat importanţa acordată de România consolidării rolului NATO în regiunea Mării Negre şi am convenit să colaborăm în acest sens, pentru consolidarea prezenţei aliate înaintate pe flancul estic în toate domeniile - terestru, aerian, maritim", a mai spus Ludovic Orban.

Consolidarea dimensiunii politice a NATO a fost o altă temă de discuție dintre cei doi.

„O altă temă importantă de discuţie a fost reflecţia asupra consolidării dimensiunii politice a NATO, pe care liderii Alianţei au decis să o prezinte. Am subliniat că acest proces trebuie să contribuie în continuare la unitatea, solidaritatea şi abilitatea NATO de a se adapta, pornind de la premisa că Alianţa trebuie să continue procesul de adaptare şi să îşi consolideze postura de apărare şi descurajare, fără ideea că Alianţa este în criză - care este incorectă", a mai spus Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban se află de marți într-o vizită de lucru la Bruxelles, prima sa vizită de când a fost învestit premier, în luna noiembrie a anului trecut, unde se întâlnește cu oficiali europeni și ai NATO.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG