Linkuri accesibilitate

România nu va accepta bugetul propus de Finlada, cu bani puțini pentru agricultură și fonduri de coeziune


Klaus Iohannis, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului, Charles Michel

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la summitul Uniunii Europene, care are loc la Bruxelles, că nu este deloc de acord cu propunerea Finlandei, țara care deține președinția Consiliului UE, de a diminua drastic fondurile din bugetul multianual pentru agricultură și coeziune.

Șeful statului a spus că „nu va agrea sub nicio formă” propunerile din proiectul de buget pe următorii ani, așa cum l-a adus în discuție Finlanda. El a spus că este nevoie de un alt proiect, pe alte principii gândit, care să-i fie încredințat președintelui Consiliului European, Charles Michel

„Nu sunt deloc de acord cu această propunere finlandeză, nouă nu ne convine din niciun punct de vedere și se pare că nu suntem singurii. Propunerea nu ne satisface absolut deloc, lipsesc chestiuni esențiale, de exemplu flexibilitatea între fonduri. Banii alocați pentru coeziune sunt prea puțini, pentru politica agricolă comună, împărțirea banilor și condiționalitățile, de asemenea, nu ne satisfac. Știți că politica agricolă și coeziunea sunt extrem de importante pentru noi. În acest sens nu voi agrea sub nicio formă această propunere finlandeză și, cu siguranță, vom ajunge la ceea ce se și propune în concluzii, să delegăm Președintelui Consiliului munca de elaborare a unui nou draft pentru MFF”, a spus Iohannis.

De asemenea, Klaus Iohannis a mai spus și că teleme legate de schimbările climatice și de Green Deal vor face cel mai probabil obiectul dezbateriilor viitoarelor reuniuni ale șefilor de stat din Uniune.

„Se propune spre discuție un obiectiv foarte ambițios, neutralitatea climatică până în 2050, asta însemnând practic să reducem emisiile foarte, foarte mult. Pentru economiile noastre, din partea estică a Uniunii, este un obiectiv foarte complicat, care poate fi obținut, dar numai cu o cheltuială foarte, foarte mare. Noi dorim ca o parte din această cheltuială să fie suportată, evident, și din bugetul european, deci din fonduri europene, însă discuția nu va fi simplă deloc și cred că vom mai avea multe Consilii pe aceste două teme”, a spus Iohannis.

Mâine avem un Euro Summit extins și o discuție pe Brexit, după ce aflăm primele rezultate ale alegerilor din Marea Britanie și mai multe despre această temă putem să vorbim mâine.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG