Linkuri accesibilitate

România, printre cele patru țări UE cu creștere economică după pandemie


Imagine generică

România face parte din grupul celor patru state din Uniunea Europeană, care au înregistrat o creștere economică în primul trimestru al anului, cu un plus de 0,3% comparativ cu ultimul trimestru al anului 2019. Celelalte țări sunt Irlanda (+1,2%), Bulgaria (+0,3%) și Suedia (+0,1%).

Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Franța și Italia (-5,3%) și Spania și Slovacia (-5,2%).

România a fost una dintre puținele țări ale UE care au înregistrat o creștere a PIB-ului în primul trimestru al anului 2020. PIB-ul țării a crescut cu 0,3% față de trimestrul precedent și a crescut cu 2,4% față de primul trimestru al anului 2019, spune EurActiv.

Consumul privat și investițiile sunt principalii factori ai creșterii, în timp ce industria și exporturile au scăzut, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În trimestrul I 2020, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 18446,9 milioane lei, în creștere cu 5,0%, comparativ cu trimestrul I 2019.

În trimestrul I 2020, comparativ cu trimestrul I 2019, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 5,0%, creștere înregistrată la lucrăride construcţii noi cu 20,3% și la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 8,8%. La alte cheltuielis-a înregistrat o scădere cu 37,3%, transmite INS.

Într-un comunicat separat, INS a anunțat că exporturile s-au redus aproape la jumătate în aprilie față de aceeași lună a anului 2019, în timp ce importurile au scăzut cu o treime, deoarece economia a fost afectată de măsurile de carantină.

Deși datele pentru al doilea trimestru ar trebui să arate o scădere semnificativă a PIB, guvernul român este încrezător că recuperarea va fi rapidă. Cu toate acestea, a spus că se așteaptă la o scădere de aproape 2% pentru întregul an.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG