Linkuri accesibilitate

România reia vaccinarea cu lotul AstraZeneca ce fusese suspendat


Lotul a fost suspendat ca măsură de precauție, acum câteva zile
Lotul a fost suspendat ca măsură de precauție, acum câteva zile

Autoritățile române au decis vineri ca cele aproximativ 4.000 de doze de vaccin AstraZeneca din lotul ce fusese suspendat să fie folosite.

Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

E vorba de vaccinuri din lotul ABV2856, produs de compania farmaceutică Oxford/AstraZeneca, pentru care România „a luat decizia anulării măsurii de maximă precauție care a presupus carantinarea lotului de vaccin”.

„Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Încurajăm monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât și de profesioniștii din Sănătate. CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19”, au precizat autoritățile române.

Decizia vine după ce mai multe state europene au anunțat că au reluat vaccinarea cu AstraZeneca după anunțul de joi al EMA, care a anunțat că vaccinului este „sigur și eficient”.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG