Linkuri accesibilitate

MAE retrage personalul diplomatic neesențial din Ucraina: Românii „să reevalueze necesitatea de a rămâne”


Ministerul român de Externe le recomandă cetățenilor români să evite călătoria în Ucraina, iar cei aflați deja acolo „să re-evalueze” necesitatea de a rămâne.
Ministerul român de Externe le recomandă cetățenilor români să evite călătoria în Ucraina, iar cei aflați deja acolo „să re-evalueze” necesitatea de a rămâne.

Ministerul Afacerilor Externe a ridicat nivelul de alertă privind Ucraina și le cere românilor „să reevalueze necesitatea de a rămâne” pe teritoriul acestei țări.

România se alătură zecilor de țări care au emis avertismente cu privire la situația de securitate tot mai gravă din Ucraina, în urma informațiilor prezentate de SUA privind o eventuală invazie a Rusiei în această țară.

Ministerului Afacerilor Externe a anunțat sâmbătă că a ridicat nivelul de alertă cu privire la Ucraina („Manifestați atenție deosebită”) și că a luat decizia de a retrage personalul diplomatic și consular neesențial de la Ambasada din Kiev și din oficiile consulare.

„MAE a luat decizia retragerii personalului diplomatic și consular neesențial de la misiunea diplomatică și o parte a oficiilor consulare din Ucraina”, precizează sursa citată.

Totodată, MAE le-a recomandat cetățenilor români să evite orice călătorie în țara vecină, iar dacă se află în Ucraina „să reevalueze” necesitatea de a rămâne acolo.

În plus, ministerul anunță că au fost luate „toate măsurile privind repatrierea pe bază voluntară a membrilor de familie ai personalului diplomatic și consular din cadrul misiunilor diplomatice și consulare ale României din Ucraina, procesul de repatriere a acestora fiind la acest moment finalizat în ce privește Ambasada României la Kiev și Consulatul General al României de la Odessa”.

Ministerul le recomandă cetățenilor români aflați pe teritoriul Ucrainei să-și notifice coordonatele prezenței lor la misiunea diplomatică de la Kiev sau la oficiile consulare din Ucraina, folosind inclusiv site-ul econsulat.ro.

Totodată, MAE recomandă „ferm” evitarea deplasărilor în Crimeea și în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că „situația de securitate se menține tensionată și fluidă”.

Statele Unite împreună cu zeci de alte țări au anunțat începând de vineri că evacuează personalul diplomatic neesențial sau că îi avertizează pe cetățenii lor să părăsească Ucraina cât mai repede posibil.

Inclusiv Rusia a anunțat sâmbătă că decis să „optimizeze” numărul personalului său diplomatic din Ucraina, invocând însă „provocări” din partea Kievului sau a altei părți.

Oficiali ai serviciilor de informații americane avertizează că o invazie rusă în Ucraina este din ce în ce mai iminentă.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a anunțat vineri că o operațiune militară majoră împotriva Ucrainei ar putea începe „în orice zi”, chiar înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă.

El i-a îndemnat pe toți americanii să părăsească imediat Ucraina: „Îi încurajăm pe toți cetățenii americani care rămân în Ucraina să plece imediat. Dacă rămâneți, vă asumați un risc”.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG