Linkuri accesibilitate

România iese din starea de alertă pe 8 martie. Restricții eliminate


Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că starea de alertă nu se mai prelungește după data de 8 martie
Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că starea de alertă nu se mai prelungește după data de 8 martie

Starea de alertă nu se mai prelungește în România după data de 8 martie, a anunțat președintele României, Klaus Iohannis la finalul ședinței de la Cotroceni cu autoritățile responsabile de gestionarea pandemiei de Covid.

„Nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă pe teritoriul României. Odată cu ridicarea străii de alertă vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada următoare, de autoritățile abilitate”, a anunțat Klaus Iohannis.

El a justificat decizia prin faptul că pandemia ar fi „pe o pantă accelerat descendentă” și că „valul 5 e aproape de a se termina”.

Pandemia de Covid a debutat în România în urmă cu doi ani, pe 26 februarie 2020 fiind înregistrat primul caz de Covid în România, după ce în China, la Wuhan ar fi fost depistat primul caz în decembrie 2019.

Peste 63.000 de români au murit după ce au fost contaminați cu noul coronavirus, în diversele sale forme, botezate după literele alfabetului grecesc.

„Ultimii doi ani au adus multe provocări, care ne-au influențat în cele mai diferite moduri: răspândirea accelerată a virusului, izolarea, presiunea pusă pe sistemul sanitar, închiderea școlilor, afectarea mai multor sectoare din economie, diminuarea interacțiunilor sociale, toate acestea au avut un impact negativ și ne-au ridicat nenumărate bariere”, a spus Klaus Iohannis.

„O perioadă de mari sacrificii pentru români, dar, în același timp, o perioadă în care am descoperit noi valențe ale solidarității, ale spiritului civic, ale dedicării și implicării”, a mai spus președintele.

El a recomandat vaccinarea anti-Covid în continuare.

„Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus.”

De la debutul pandemiei, Comisia Europeană a formulat peste 1440 măsuri în domeniul economic, inclusiv peste 650 măsuri de ajutor de stat.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG