Linkuri accesibilitate

România va cere bani europeni pentru împăduriri


Romanian minister for European Investments and Projects, Cristian Ghinea.
Romanian minister for European Investments and Projects, Cristian Ghinea.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că România va propune Comisiei Europene includerea creării de perdele forestiere în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

România are la dispoziție în următorii ani 30,5 miliarde de euro, sub formă de granturi și împrumuturi, fonduri prin care Uniunea Europeană oferă sprijin statelor membre pentru a face față problemelor și consecințelor economice generate de pandemia de COVID-19.

Cel puțin 37% din acești banii alocați prin acest „Mecanism de redresare și Reziliență" (MRR) trebuie alocați în investiții și reforme în domeniul climei.

37% din banii alocați prin MRR trebuie să ajungă la proiecte de mediu.
37% din banii alocați prin MRR trebuie să ajungă la proiecte de mediu.

Potrivit lui Cristian Ghinea, există un consens în urma discuțiilor tehnice interministeriale și a celor cu reprezentanții societății civile pentru a crește alocarea bugetară pentru împăduriri a un miliard de euro.

Vom aloca acești bani după ce vom face mai întâi o reformă a legislației în domeniu, pentru că acesta este obiectivul PNRR, să genereze în primul rând reforme. În acest moment, legislația din România este atât de încâlcită, încât eforturile de până acum s-au blocat de cele mai multe ori în birocrație și legi contradictorii. Nu era niciodată clar cine trebuie, cine poate și cine are voie să facă împăduriri. Și mereu ieșea fie nimeni, fie mai mulți care se călcau pe picioare și atunci nu făcea nimeni”, a scris Criatian Ghinea pa pagina sa de Facebook.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene precizează că în urma clarificărilor legislative, banii vor putea ajunge la oricare dintre instituțiile care pot duce la îndeplinire un obiectiv precum împădurirea a 10.000 de hectare pe an.

Nu alocăm banii unei singure entități, cum se face în logica fondurilor europene clasice. PNRR ne dă flexibilitatea de a da acești bani oricărei instituții care poate implementa reforma vizată. Fie că e vorba de ministerul X , Y sau agenția Z. Cine livrează obiectivul asumat primește banii direct în buget. Plătim performanța, o abordare la care administrația de stat trebuie să se obișnuiască rapid”, a scris Cristian Ghinea.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG