Linkuri accesibilitate

Românii care se întorc din zone roșii vor sta în carantină la domiciliu pe propria răspundere


Vama Nădlac
Vama Nădlac

Potrivit unui Ordin al Ministrului Sănătății, publicat miercuri în Monitorul Oficial, românii asimptomatici care se întorc din zonele roșii vor sta în carantină la domiciliu și nu vor mai fi duși în centre de carantină, păziți de autorități.

Ordinul 622/2020 modifică și completează alt OMS, 414/2020, prin care se instituie carantina pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19.

Condiția pentru carantina la domiciliu este „numai în situația în care spațiul permite carantina individuală sau în condiții de separare completă de restul locatarilor din același domiciliu, pe baza declarației pe propria răspundere”, se spune în ordinul citat.

Decizia vine în momentul în care, în ciuda apelurilor făcute de autorități, se așteaptă ca un număr mare de români să revină în țară pentru sărbătorile pascale.

Pe lista zonelor roșii se află Italia, Spania, Franța, Belgia, Marea Britanie, Germania, Austria, Olanda, Elveția, Turcia, Statele Unite și Iran.

Până la ordinul emis miercuri, românii care se întorceau din străinătate erau plasați în carantină instituționalizată, adică păziți de autorități, timp de 14 zile.

De altfel toate apelurile autorităților și comunicatele oficiale referitoare la criza generată de coronavirus atrăgeau atenția românilor din străinătate că, în cazul în care se întorc în țară, vor fi plasați în carantină instituționalizată.

Ordinul stabilește trei categorii de persoane care pot fi plasate în carantină la domiciliu:

a) persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID-19 (zona roșie);

b) persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus (COVID-19);

c) membri de familie asimptomatici confirmați cu coronavirus (COVID-19), care se carantinează la același domiciliu.

Situația a fost anticipată de autorități, potrivit unui document consultat de Europa liberă încă de la începutul lunii.

Documentul făcea referire la imposibilitatea punerii în carantină din lipsa spațiilor, a mijloacelor de transport către centrele de carantină și posibilitatea autoizolării/carantinei pentru persoanele care sosesc în România în următoarele luni, motiv pentru care se recomanda:

  • „Autoizolare la domiciliu pentru 14 zile a tuturor persoanelor care sosesc în România, indiferent de punctul de plecare”;
  • „Carantina să fie instituită doar pentru persoanele care declară că nu au unde să se autoizoleze sau nu doresc să pună în primejdie viața familiei la locul de izolare.
XS
SM
MD
LG