Linkuri accesibilitate

Românii care merg în Austria trebuie să stea 14 zile în izolare


Controale la granița dintre Ungaria și Austria
Controale la granița dintre Ungaria și Austria

Austria a emis alerte de călătorie pentru Bulgaria, România și Republica Moldova pe fondul înrăutățirii epidemiei de coronavirus în cele trei state, iar cei care vor veni din aceste state vor trebui să se supună mai multor măsuri, a anunțat guvernul de la Viena, citat de Reuters.

Astfel, românii, bulgarii și moldovenii care vor intra în Austria vor trebui să stea 14 zile în izolare sau să prezinte un test negativ de coronavirus înainte de a pătrunde pe teritoriul austriac, conform declarațiilor făcute de cancelarul Sebastian Kurz și ministrul de Externe, Alexander Schallenberg, într-o conferință de presă.

Ignorarea acestor reguli aduce cu sine o amendă de 145 de euro sau pedepse și mai severe, relatează presa austriacă.

Austria a anunțat și creșterea controalelor la frontierele cu Ungaria și Slovenia.

„Crește numărul de infecții de import, de aceea lansăm apelul urgent să fie evitate călătoriile în aceste țări” a mai spus Kurz, citat de presa locală. Vor fi controlați în special cei care se întorc din țările balcanice, a precizat premierul.

  • UPDATE - Ministerul afacerilor Externe a confirmat informația la câteva ore prin intermediul unui comunicat de presă în care face mai multe precizări privind condițiile care trebuie să se supună cetățenii români care se deplasează sau tranzitează Austria.

„Încă din cursul zilei de ieri, 7 iulie a.c., au fost întreprinse, în regim de urgență, demersuri la nivel de ministru al afacerilor externe pe lângă omologul austriac - ministrul federal pentru Europa, integrare și afaceri externe, Alexander Schallenberg, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene în MAE român pe lângă omologul austriac - ministrul federal austriac pentru UE și Constituție, Karoline Edtstadler, cât și prin intermediul Ambasadei României la Viena și Ambasadei Austriei la București, pentru a solicita decalarea datei de implementare a acestei măsuri, față de intenția inițială de aplicare imediat după momentul anunțului, precum și pentru clarificarea modului de implementare a acestor măsuri.

Totodată, partea română a subliniat că această măsură trebuie să afecteze cât mai puțin contactele directe dintre cele două state, mediul de afaceri și turismul, ținând cont și de proximitatea geografică, dinamica relațiilor bilaterale, inclusiv în domeniul economic, precum și de faptul că Austria reprezintă un stat important de tranzit pentru cetățenii și transportatorii români. Partea română a evidențiat, de asemenea, că Austria este în prezent pe lista statelor exceptate de la măsura de carantină, fiind, totodată, una din destinațiile pentru care a fost permisă reluarea zborurilor.

Ca urmare a acestor demersuri, partea austriacă a comunicat astăzi că, începând cu data de 9 iulie, ora 0.00, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru infecția cu COVID-19 (PCR, RT), efectuat în ultimele 4 zile, anterior intrării în Austria. În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile.

În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro. De asemenea, au informat că va exista posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria, în cazul unui test negativ nefiind necesară măsura autoizolării.

Potrivit autorităților austriece, măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri.

Partea austriacă a precizat că măsura anunțată are caracter temporar, aceasta urmând a fi revizuită în funcție de evoluțiile epidemiologice.
Ministerul Afacerilor Externe continuă dialogul cu autoritățile austriece și va comunica public elementele de noutate care vor fi transmise oficial de către partea austriacă".

***

Numărul mare de noi infectări zilnice cu coronavirus a menținut România pe lista țărilor nesigure și în evaluarea autorităților britanice. Marea Britanie a făcut publică vineri lista celor 59 de țări cu destinație sigură din punct de vedere epidemiologic. După revenirea din aceste țări, cetățenii britanici nu mai sunt obligați să stea în izolare 14 zile. România nu se află, însă, pe această listă.

Creșterea numărului de cazuri noi depistate au așezat România încă de la finalul lunii iunie în zona galbenă a pandemiei de coronavirus, care impune condiții și restricții pentru românii care și-au propus să plece în vacanță peste hotare de la 1 iulie. România se numără acum, alături de Suedia,Bulgaria, Portugalia și Polonia, între țările cu un risc epidemiologic mai mare, care determină unele țări europene să solicite completarea de declarații sau izolarea pe o anumită perioadă la intrarea pe teritoriul lor.

Reamintim că, marți, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, fără că vreuna dintre persoane să fie spitalizată.

Deși s-a confruntat cu o creștere abruptă a numărului de cazuri imediat după apariția pandemiei de COVID 19 în Europa, Austria a reușit să stabilizeze situația, iar, în prezent are un număr de 706 decese dintr-un total de 18.421 de îmbolnăviri.

Cum în Austria a reînceput să crească numărul de cazuri de noi infectări, s-a recurs și la măsuri mai drastice de protecție: în Austria Superioară s-a reintrodus obligativitatea măștilor, precizează cotidianul Die Presse.

XS
SM
MD
LG