Linkuri accesibilitate

Un român ar fi dispărut în Israel. Autoritățile române verifică informația


Soldați israelieni patrulează cu vehicule militare la granița Israelului cu Gaza, 10 octombrie 2023.
Soldați israelieni patrulează cu vehicule militare la granița Israelului cu Gaza, 10 octombrie 2023.

Autoritățile israeliene spun că un cetățean român este considerat dispărut. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că verifică informația. Până acum, un cetățean româno-israelian a murit în conflictul izbucnit sâmbătă, după atacul Hamas împotriva Israelului.

Ministerul de Externe verifică informaţia potrivit căreia un român ar fi între persoanele dispărute în Israel.

„Ambasada României la Tel Aviv este în contact cu autoritatile israeliene pentru a verifica informaţia”, a transmis MAE, într-o declaraţie de presă.

Informaţia potrivit căreia un român ar fi printre persoanele dispărute în Israel a fost furnizată chiar de către președintele Israelului, Isaac Herzog, în timpul unei conferințe de presă de joi.

Potrivit graficului, peste 100 de cetățeni străini sunt dați dispăruți. Cei mai mulți sunt cetățeni americani - 29, argentineni - 23, ruși - 16, francezi - 14 și britanici - 12.

În total, oameni din 36 de țări de pe întreg globul sunt dați dispăruți în Israel, de la Australia și Belarus, până la Mexic sau Thailanda.

Peste 2.000 de români s-au întors în țară

Ministerul a transmis anterior că alți 239 de cetăţeni români au revenit în ţară din Israel, prin intermediul a patru curse aeriene care au zburat în timpul nopții, iar numărul total al acestora a depășit 2.000.

„2.035 cetăţeni români au revenit din Israel. Continuăm eforturile noastre pentru a aduce în siguranţă cetăţenii români”, a spus ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Radu Filip, a spus pentru Antena 3 că în Fâșia Gaza se mai află 350 de cetățeni români și că 150 dintre ei au cerut să fie evacuați.

Din cauza bombardamentelor continue, autoritățile române spun că încearcă să găsească cea mai bună soluția pentru scoaterea lor din zona de conflict.

De asmenea, MAE precizează că echipele consulare rămân în continuare pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv pentru a acorda asistenţă cetăţenilor români care ajung acolo.

MAE reaminteşte că cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.

Articol scris cu ajutorul relatărilor News.ro.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG