Linkuri accesibilitate

Românii din Anglia spun că se tem să mai iasă pe stradă și să vorbească românește: „Sunt și foarte mulți loviți!”


În imagine, confruntare între forțele de ordine și protestatari, la Liverpool, în 3 august 2024.
În imagine, confruntare între forțele de ordine și protestatari, la Liverpool, în 3 august 2024.

Protestele din Anglia au creat tensiune și temeri și în rândul comunității de români din Regat. În funcție de orașul în care locuiesc, oamenii spun că le este teamă să iasă seara din case ori să folosească mijloacele de transport în comun.

Unii evită să vorbească în românește în zonele în care au avut loc proteste anti-migranți.

Violențele din Anglia au dat peste cap și viața multor români din Regat.

Aflați la mijloc între protestele activiștilor de extremă-dreaptă și manifestațiile anti-rasism, unii români se tem să mai iasă seară pe stradă.

„Este un cumul exagerat de pacienți, este foarte terifiant pentru toată lumea. (...) În zonele unde locuiesc prietenii mei sunt și foarte mulți români loviți, unde sunt eu nu, pentru că este o zonă în afara Londrei”, spune Simona, asistentă șefă la un spital din Kent.

În alte zone, grădinițele și-au redus programul de funcționare, astfel încât părinții să ajungă mai repede să își recupereze copiii, iar unii angajatori le-au cerut salariaților să evite deplasările seara, după anumite ore.

Protestele au bulversat și mersul mijloacelor de transport în comun. În funcție de zonă, unele curse ajung cu întârziere ori sunt anulate.

Mai multe, pe știrileprotv.ro

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG