Linkuri accesibilitate

Călătorii în Turcia doar cu buletinul. Cu ce se întoarce premierul Marcel Ciolacu de la Ankara


Românii care călătoresc în Turcia nu vor mai avea nevoie de pașaport pentru a intra pe teritoriul țării.
Românii care călătoresc în Turcia nu vor mai avea nevoie de pașaport pentru a intra pe teritoriul țării.

Românii ar putea călători în Turcia doar cu buletinul, conform unor surse guvernamentale. Este unul dintre acordurile care urmează să fie semnat marți de către premierul Marcel Ciolacu, care este într-o vizită oficială la Ankara, și președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Update 12.20 – decizia privind intrarea românilor pe teritoriul Turciei fără pașaport este oficială. A fost publicată în Monitorul Oficial al Turciei.

Știre inițială:

Guvernele de la București și Ankara au negociat în ultima perioadă mai multe acorduri, printre care și cel care prevede ca cetățenii români să nu mai aibă nevoie de pașaport atunci când merg în Turcia, potrivit surselor guvernamentale.

Acordul urmează să fie semnat marți de către președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și premierul român, Marcel Ciolacu, care se află într-o vizită oficială în capitala Turciei.

Ciolacu a mers la Ankara cu o delegație de 11 miniștri - ar urma să fie încheiate și alte acorduri sau să fie purtate noi negocieri în domenii precum securitate socială, IMM-uri, turism sau urbanism.

Cu această ocazie va fi implementat și un Consiliu de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, echivalentul ședințelor comune de guvern.

Consiliul va fi coordonat de prim-ministrul României și de președintele Turciei, pentru ca cele două țări să consolideze cooperarea în domenii strategice, potrivit unui comunicat al Guvernului. Acesta este un nou pas prin care cele două țări își întăresc relațiile bilaterale, după încheierea Parteneriatului Strategic în 2011.

„Lansarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt subliniază angajamentul României și al Turciei de a întări relațiile bilaterale atât în plan politic, cât și economic, pilon de bază al cooperării noastre”, a declarat premierul român.

Marcel Ciolacu a adăugat că Turcia este principalul partener comercial al României din afara Uniunii Europene și prima destinație extra-comunitară a exporturilor românești.

„Prin viitoarele proiecte în energie, transporturi, agricultură, industrie agroalimentară și de apărare ne-am propus să creștem schimburile comerciale la 15 miliarde de dolari”, a afirmat el.

Anul trecut, România și Turcia au avut schimburi comerciale în valoare de peste zece miliarde de dolari.

În vizita oficială de la Ankara, premierul este însoțit de viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul justiției Alina Gorghiu, ministrul educației, Ligia Deca, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Radu Oprea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Adrian Veștea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Simona Oprescu, și președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG