Linkuri accesibilitate

Nouă români au fost evacuați din Sudan, alți 20 așteaptă să plece


Mai multe state au evacuat sau vor evacua cetățenii și personalul diplomatic din Sudan. În imagine: un avion al Forțelor Aeriene franceze în timp ce sosește în Djibouti, într-o imagine nedatată, difuzată pe 23 aprilie 2023 de contul de Twitter al președintelui Emmanuel Macron.
Mai multe state au evacuat sau vor evacua cetățenii și personalul diplomatic din Sudan. În imagine: un avion al Forțelor Aeriene franceze în timp ce sosește în Djibouti, într-o imagine nedatată, difuzată pe 23 aprilie 2023 de contul de Twitter al președintelui Emmanuel Macron.

33 de persoane din Sudan au cerut României să fie evacuate din această țară, în urma conflictului care a izbucnit în ultimele zile în această țară africană. Zece persoane au părăsit deja țara africană în cursul nopții de duminică spre luni.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis luni, într-un comunicat, că nouă cetățeni români și un membru de familie, cetățean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului în noaptea de 23 spre 24 aprilie, cu un zbor de evacuare organizat de autoritățile franceze până în Djibouti.

„Din Djibouti urmează a fi identificate alte mijloace de transport până la destinația finală”, subliniază ministerul.

Potrivit MAE, până luni dimineață, alte 23 de persoane au cerut evacuarea și așteptau să părăsească teritoriul Sudanului.

„La acest moment, potrivit datelor deținute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află 20 de cetățeni români și 3 membri de familie (cetățeni sudanezi și egipteni), care au solicitat sprijin în vederea evacuării.

În continuare, contactarea și evacuarea în condiții de siguranță a acestor persoane este realizată, conform MAE, de un task-force interinstituțional activat de ministrul Bogdan Aurescu pe 16 aprilie.

Deoarece activitatea Ambasadei României la Khartoum a fost suspendată în anul 2021, serviciile de asistență și protecție consulară pentru cetățenii români din Sudan sunt asigurate de Ambasada României din Addis Abeba, capitala Etiopiei.

Ministerul român de Externe mai precizează că, din cauza luptelor violente din Sudan, a ridicat alerta de călătorie pentru această țară la nivelul 8 din 9, începând cu data 17 aprilie 2023.

Astfel, MAE „recomandă ferm” tuturor cetățenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

Potrivit MAE, cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba +251 116 622 675, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice +251 935 350 059.

Mai multe țări și-au intensificat eforturile de a evacua diplomații și propriii lor cetățeni, în timp ce luptele făceau ravagii în centrul capitalei sudaneze și în orașul Omdurman.

Sâmbătă seara, forțele speciale americane au intervenit cu elicoptere Chinook pentru a evacua aproximativ 70 de americani care au fost duși dintr-o zonă de aterizare a ambasadei într-o locație nedezvăluită din Etiopia, potrivit oficialilor americani.

Duminică, Marea Britanie a anunțat că a evacuat cu succes personalul diplomatic și persoanele aflate în întreținere din Khartoum, în ceea ce oficialii au numit „circumstanțe foarte dificile”, care au implicat peste 1.200 de militari, transmite The Guardian.

Numeroase alte țări, printre care Franța, Germania, Italia și Spania, au efectuat evacuări din această țară africană, al șaisprezecelea cel mai mare stat din lume.

Cel puțin 420 de persoane au fost ucise, dintre care 264 de civili, și peste 3.700 de oameni au fost răniți, în cele aproape două săptămâni de luptă.

Două facțiuni militare, cândva aliate, se luptă atât pentru controlul capitalei Khartoum, cât și pentru exporturile profitabile de resurse minerale ale țării, în special aur.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG