Linkuri accesibilitate

Trei români au anunţat autorităţile că se află în Noua Caledonie / Consulatul General al României la Paris monitorizează situaţia


Poliția echipamentă anti-revolta, în fața unei secții de poliție din Noumea, teritoriul Franței din Pacificul Noua Caledonie, pe 18 mai 2024.
Poliția echipamentă anti-revolta, în fața unei secții de poliție din Noumea, teritoriul Franței din Pacificul Noua Caledonie, pe 18 mai 2024.

Trei români au anunţat autorităţile că se află în Noua Caledonie, iar Consulatul General al României la Paris ţine legătura cu ei, le monitorizează situaţia şi este pregătit să intervină dacă este nevoie, relatează news.ro.

”În contextul protestelor masive din Noua Caledonie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că are în atenţie situaţia unui număr de trei cetăţeni români, care s-au adresat Ambasadei României la Canberra şi Consulatului General al României la Paris pentru a-şi semnala prezenţa în teritoriul francez de peste mări”, spune Ministerul de Externe.

Un protestatar flutură steagul Kanak și Frontul Socialist de Eliberare Națională (FLNKS) în timpul unei demonstrații de susținere a poporului kanak la Place de la Republique din Paris, pe 16 mai 2024.
Un protestatar flutură steagul Kanak și Frontul Socialist de Eliberare Națională (FLNKS) în timpul unei demonstrații de susținere a poporului kanak la Place de la Republique din Paris, pe 16 mai 2024.

MAE precizează că oficiul consular a solicitat şi sprijinul autorităţilor franceze competente și că Birourile Ataşatului de Afaceri Interne şi al Ataşatului Apărării din cadrul Ambasadei României la Paris sprijină demersurile consulare. Ministerul român de Externe a emis o atenţionare de călătorie:

MAE menţionează că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al consulatului: +33680713729.

Miercuri, guvernul francez a instaurat starea de urgenţă în Noua Caledonie.

France acuză Azerbaidjanul și Rusia de implicare în politica internă a Noii Caleonii, prin spirjinirea unei campanii de dezinformare care, spune Parisul, încurajează revoltele în teritoriile franceze situate între Australia și Fiji.

Azerbaijanul neagă acuzațiile.

"Detectăm activități din Rusia și Azerbaidjan în Noua Caledonie de săptămâni, chiar și câteva luni. Ei susțin narațiunea că Franța este un stat colonialist" a declarat un oficial francez pentru POLITICO.

Parisul a trimis sute de soldaţi şi poliţişti militari pentru a opri protestele care au făcut deja cinci morţi şi sute de răniţi.

Parisul a interzis reţeaua de socializare TikTok în acest teritoriu, folosită amplu de către participanţi la revoltă.

Doi jandarmi au fost ucişi şi zeci de reprezentanţi ai forţelor de ordine au fost răniţi până acum. De asemenea, sute de persoane au fost arestate.

Revoltele au izbucnit din cauza unui nou proiect de lege, adoptat marţi de legislatorii de la Paris, care le va permite rezidenţilor francezi care locuiesc în Noua Caledonie de 10 ani să voteze în alegerile provinciale - o măsură de care unii lideri locali se tem că va dilua votul indigenilor kanak.

Starea de urgenţă va dura 12 zile, iar autorităţile au interzis, de asemenea, aplicaţia video TikTok.

Reforma electorală este cel mai recent punct fierbinte într-o luptă de zeci de ani privind rolul Franţei în această insulă bogată în minerale, care se află în sud-vestul Pacificului, la aproximativ 1.500 km est de Australia.

sursa: news.ro

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG