Linkuri accesibilitate

România a trimis ajutoare în Libia, țară devastată de inundații catastrofale în urma ruperii a două baraje


România a trimis ajutoare în Libia, constând în produse alimentare și articole pentru adăpostire.
România a trimis ajutoare în Libia, constând în produse alimentare și articole pentru adăpostire.

Forțele Aeriene Române au trimis ajutoare umanitare către Libia. O aeronavă C-130 Hercules a decolat sâmbătă, 16 septembrie, de pe Baza 90 Transport Aerian „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”, cu destinația Benghazi.

Aceasta e prima tranșă de ajutoarele pe care România le trimite ca asistență internațională cu titlu gratuit către Libia.

„Forțele Aeriene au planificat realizarea a șase curse pe această rută, în care vor fi transportate în total 55 tone de bunuri, constând în produse alimentare și articole pentru adăpostire”, a transmis Armata Română.

În acest mod, România participă la Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență.

Numărul deceselor cauzate de inundaţiile devastatoare care au lovit estul Libiei ar putea ajunge la 20.000 doar în orașul Derna, care se confruntă cu dezastru umanitar din cauza inundaţiilor masive provocate de puternica furtună Daniel care a lovit weekendul trecut estul Libiei.

Două baraje din munţii din apropiere de Derna au cedat.

În timp ce salvatorii şi rudele continuă să caute supravieţuitori, aproximativ 10.000 de persoane au fost date dispărute, potrivit Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.

Inundaţiile din estul Libiei au lăsat, de asemenea, peste 30.000 de oameni fără adăpost, mai ales la Derna, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie a ONU.

Două guverne rivale se luptă pentru putere în Libia, ţară bogată în petrol, care a fost afectată de tulburări în ultimii ani. Unul are sediul în est, iar celălalt are sediul în capitala Tripoli, în vest, notează DPA. Eforturile diplomatice de rezolvare pe cale paşnică a actualului război civil au eşuat.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG