Linkuri accesibilitate

România-China. Ce fel de relații vrea președintele Iohannis și ce așteptări are Beijingul


Jiang Yu, ambasadoarea Chinei in România

Klaus Iohanis consideră că „prietenia tradiţională” dintre România şi China acoperă toate aspectele cooperării bilaterale şi el însuşi este „mulţumit” să vadă că „amploarea cooperării” în politică, economie, comerţ, cultură, care s-a extins mult în ultimii ani.

Preşedintele Klaus Iohannis, a declar că România doreşte să colaboreze cu China, pentru a promova dezvoltarea relaţiilor bilaterale, în cadrul cooperării dintre China şi ţările din Europa Centrală şi de Est (CEEC). Iohannis a făcut remarcile la o întâlnire cu ambasadoarea chineză, Jiang Yu, după ce a primit scrisoarea ei de acreditare, potrivit Rador care citează Xinhua. Iohanis a declarat că prietenia tradiţională dintre România şi China acoperă toate aspectele cooperării bilaterale şi el însuşi este mulţumit să vadă că amploarea cooperării în politică, economie, comerţ, cultură şi alte domenii s-a extins în mod continuu în ultimii ani. Jiang a spus că anul acesta marchează cea de-a 70-a aniversare a stabilirii relaţiilor diplomatice dintre China şi România, precum şi cea de-a 15-a aniversare a înfiinţării unui parteneriat cuprinzător de prietenie şi cooperare.


Noua ambasadoare trimisă de Beijing a cerut celor două părţi să profite de „oportunitatea istorică” şi să adopte mecanismul de cooperare China-CEEC ca o platformă pentru a transforma prietenia tradiţională bilaterală şi încrederea politică reciprocă într-o cooperare mai pragmatică şi schimburi interpersonale, care sunt în beneficiul ambelor popoare. Partea chineză apreciază realizările României de la preluarea preşedinţiei UE, la începutul acestui an, exprimându-şi speranţa că România va continua să joace un rol pozitiv şi constructiv în dezvoltarea relaţiilor China-UE, a spus Jiang. Iohannis a spus că, aflată la preşedinţia rotativă a UE, România este dispusă să extindă şi să aprofundeze relaţiile dintre UE şi China.

XS
SM
MD
LG