Linkuri accesibilitate

România judecă extrădarea unui influent iranian căutat de Teheran pentru corupție, iar în Europa, pentru arestare de jurnaliști independenți


Gholamreza Mansouri a ordonat arestare în masă a jurnaliștilor, este acuzat de luare de mită în valoare de jumătate de milion de euro și a fugit din Iran
Gholamreza Mansouri a ordonat arestare în masă a jurnaliștilor, este acuzat de luare de mită în valoare de jumătate de milion de euro și a fugit din Iran

România trebuie să decidă dacă îl extrădează pe un iranian, Gholem Reza Mansouri, cleric și magistrat al regimului de la Teheran, care este acuzat în țara sa de luare de mită, 500.000 de euro, iar de militanții pentru drepturile omului, de torturarea și încarcerarea ziariștilor independenți

Curtea de Apel București a amânat până pe 10 iulie o decizie în privința extrădării lui Gholem Reza Mansouri, care a fost dat în urmărire internațională prin Interpol de regimul de la Teheran, sub acuzația de corupție și fraudare a 500.000 de euro.

Mansouri fugise din Iran în Germania, unde militanți pentru drepturile omului și Reporterii Fără Frontiere au depus la procurorii germani plângeri împotriva sa sub acuzația de violare gravă a drepturilor omului. Ca judecător în funcție în Iran, Mansouri a trimis după gratii jurnaliști independenți, critici la adresa puterii, pe baza unor dovezi contrafăcute. Jurnaliștii încarcerați au fost supuși torturii.

În România a fost arestat de poliție și dus în fața judecătorilor pe 12 iunie. Potrivit surselor Europei Libere, Mansouri a fost reținut în baza mandatului de urmărire prin Interpol, care s-a activat odată ce a pătruns pe teritoriul țării.

Curtea de Apel București l-a eliberat din arestul Poliției și l-a pus pe Gholam Reza Mansouri sub control judiciar - nu are voie să părăsească România, trebuie să se prezinte, vreme de 30 de zile, în fața autorităților judiciare de fiecare dată când este solicitat și este supravegheat de o divizie specială din cadrul Poliției care se ocupă de persoanele supuse regimului extrădării.

Următoarea înfățișare a lui Gholam Reza Mansouri în fața magistraților români va fi pe 10 iulie. Până atunci, autoritățile române au cerut Iranului să prezinte oficial cererea de extrădare, precum și documentele în baza cărora fostul judecător este acuzat de Teheran de corupție.

România nu are un acord de extrădare cu Iran, iar potrivit surselor oficiale ale Europei Libere, cazul Mansouri este complex - deopotrivă este acuzat de fraudă de un regim în care oamenii riscă să fie executați sau supuși torturii, iar, de pe altă parte, activitatea lui Mansouri de judecător, potrivit acuzațiilor venite din partea asociației Reporteri Fără Frontiere, a însemnat condamnarea unor jurnaliști critici la adresa regimului dictatorial, jurnaliști care au promovat libertatea și democrația.

Judecătorul de ședință a cerut un raport din partea Oficiului național de Imigrări, din care să reiasă condițiile din închisorile iraniene și în ce măsură sistemul judiciar este independent în țara condusă de liderul suprem Ali Khamenei.

În același timp, Interpolul trebuie să comunice cum anume l-ar putea lua în custodie pe Mansouri și să-l predea Iranului, țara unde pandemia de coronavirus face ravagii. Rata de îmbolnăviri se apropie, cu toate suspiciunile privind raportările oficiale, de 200.000 de oameni.

Dosarul din instanța românească al lui Mansouri este judecat sub mențiunea „extrădare pasivă”, adică nu va putea fi predat Iranului dacă va cere azil sau dacă riscă să fie executat în țara în care este extrădat.

Într-un video publicat pe rețelele sociale de o persoană care se prezintă ca fiind nepotul lui Mansouri, aceasta spune că personajul în discuție s-ar fi prezentat la 10 iunie la ambasada iraniană de la București

În cursul săptămânii, activiști iranieni au spus că acesta se afla în Germania. Ministerul german de externe a anunțat că nu a eliberat o viză pe numele iranianului și nici nu ar fi fost informat despre prezența lui în această țară.

După cum scrie serviciul farda al Europei Libere, Mansouri este în țara sa un influent cleric, procuror și judecător care a devenit faimos pentru trimiterea la închisoare a jurnaliștilor. În 2013, a ordonat arestarea simultană a 20 de jurnaliști într-o singură zi. Asociațiile de jurnaliști și care militează pentru drepturile omului vor judecarea lui în Germania sau în altă țară europeană pentru torturarea și arestarea jurnaliștilor. Reporterii fără Frontiere au depus o plângere la Parchetul federal german.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG