Linkuri accesibilitate

Șeful Statului Major al Apărării: România intensifică măsurile de supraveghere și apărare a spațiului aerian de la frontiere


General Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, i-a transmis omologului său ucrainean că a întărit apărarea aeriană la frontiere și că Romania va sprijini în continuare Ucraina.
General Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, i-a transmis omologului său ucrainean că a întărit apărarea aeriană la frontiere și că Romania va sprijini în continuare Ucraina.

Șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, a dispus suplimentarea măsurilor pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontierele României. Decizia vine după ce o dronă rusească a căzut pe teritoriul României, în județul Tulcea.

La câteva zile după incident, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, l-a informat pe comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valerii Zalujnîi de măsurile suplimentare luate de armată pentru protejarea spațiului aerian al României.

Oficialii militari român și ucrainean au discutat telefonic vineri, 8 septembrie, și despre sprijinul „multidimensional pe care România îl va acorda Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie”, arată un comunicat al Ministerului Apărării.

Discuțiile comandaților militari din Romania și Ucraina vin după zile întregi în care autoritățile de la București au negat că bucăți de drone rusești au ajuns pe teritoriul României. Asta în ciuda anunțului făcut de Kiev încă de luni, 4 septembrie, care avertiza asupra acestui incident.

De altfel, consilierul președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, a criticat dur autoritățile de la București pentru lipsa de reacție după atacul rusesc cu drone asupra porturilor dunărene ucrainene, care au căzut și pe teritoriul românesc.

El a spus că atitudinea lipsită de reacție a României face ca Rusia să-și permită să folosească spațiul aerian al României pentru atacuri asupra Ucrainei.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat vineri măsuri de protecţie pentru românii din localitățile aflate în apropierea zonelor de conflict din Ucraina. Este vorba de localitățile învecinate cu porturile dunărene ucrainene Reni și Ismail.

În urma atacurilor rusești din ultimele zile, care au vizat porturi din regiunea Odesa, fragmente ale unei drone au fost găsite în zona localităţii Plauru, iar la Chilia un proiectil a străpuns acoperișul şi tavanul anexei unei locuințe.

Miercuri, autoritățile române au informat NATO despre incident, iar secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că nu există informații care să „indice vreun atac intenționat din partea Rusiei”.

Joi, secretarul de stat Antony Blinken discutat telefonic cu șefa diplomației române, Luminița Odobescu, implicațiile pe care atacurile rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre le au asupra României.

Secretarul de stat american Anthony Blinken a anunțat, de asemenea, că SUA vor trimite avioane de luptă F-16 suplimentare pentru a consolida misiunea de poliţie aeriană a NATO în România.

VIDEO | Fragmente din drona explodată pe malul românesc al Dunării, recuperate de Europa Liberă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG