Linkuri accesibilitate

Departamentul de Stat al SUA aprobă modernizarea celor 32 de avioane F-16 pe care România le cumpără din Norvegia


Un avion de vânătoare F-16 Fighting Falcon pe pista bazei 86 a Forțelor Aeriene Române, în Borcea, 7 octombrie 2016.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vineri vânzarea de echipamente și servicii către România, pentru modernizarea a 32 de avioane de luptă F-16, potrivit unui comunicat.

Tranzacția, evaluată la 105 milioane de dolari, va fi realizată prin transferul unei terțe părți din Norvegia și mai trebuie să fie aprobată și de Congresul american.

„Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă și obiectivele de securitate națională ale Statelor Unite prin îmbunătățirea securității unui aliat NATO care reprezintă o forță pentru stabilitatea politică și progresul economic în Europa”, a precizat Departamentul de Stat.

De asemenea, va îmbunătăți capacitatea României „de a face față amenințărilor actuale și viitoare”.

Printre echipamentele cu care vor fi modernizate cele 32 de avioane de luptă se numără dispozitive criptografice, alte echipamente securizate de comunicații, de navigație de precizie ori sisteme de vedere pe timp de noapte.

Pachetul mai include asistența și alte servicii pentru folosirea avioanelor cumpărate de România din Norvegia. Armata Română a mai cumpărat 17 aeronave F-16 din Portugalia.

Europa Liberă România este pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG