Linkuri accesibilitate

Romania, pe lista statelor UE care cer ajutor anti-Covid pentru țările din Parteneriatul Estic, inclusiv Moldova


Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a adresat, alături de miniștrii de externe din Bulgaria, Croația, Estonia, Lituania, Suedia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Letonia, Ungaria, Polonia și Slovacia, o scrisoare Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Josep Borrell, precum și altor membri ai conducerii Comisiei Europene (comisarului pentru sănătate și siguranță alimentară, precum și comisarului pentru politică europeană de vecinătate și negocieri de extindere), prin care a exprimat susținerea pentru dezvoltarea unui mecanism la nivelul Uniunii Europene în vederea facilitării accesului statelor din cadrul Parteneriatului Estic (PaE) la vaccinuri anti-COVID-19, în mod similar cu asistența preconizată pentru statele din Balcanii de Vest.

În scrisoarea adresată conducerii Comisiei Europene de către cei 13 miniștri de externe a fost subliniată importanța sprijinirii statelor din cadrul Parteneriatului Estic prin facilitarea accesului la vaccinuri, pentru a combate efectele negative generate de pandemia de COVID-19. În evaluarea co-semnatarilor scrisorii, inițiativa va ajuta în mod direct milioane de cetățeni ai statelor partenere din cadrul PaE și, implicit, va spori siguranța sanitară în interiorul UE.

Granițele noastre nu vor fi sigure [sanitar] dacă nu ne ajutăm vecinii din imediata apropiere. Deseori, partenerii noștri estici și-au exprimat aprecierea pentru ajutorul primit în vederea combaterii pandemiei de Covid-19 și dorința de a putea obține vaccinuri”, se arată în scrisoarea comună transmisă de diplomațiile europene.

Cei 13 miniștrii de externe cer Comisiei Europene să organizeze cât mai rapid o platformă similară cu cea care funcționează deja pentru țările din Balcanii de Vest, denumită „Team Europe”.

În contextul apropiatului summit al Parteneriatului Estic (prima jumătate a anului 2021) este nevoie de un semnal puternic și coordonat, care să evidențieze importanța strategică a Parteneriatului Estic. Facilitarea accesului la vaccin ar fi un astfel de semnal” se mai arată în apelul semnat de miniștrii de externe.

Cu ocazia vizitei la Chișinău de la finalul lui 2020, președintele Iohannis a promis un sprijin de până la 200.000 de doze de vaccin anti-Covid pentru Republica Moldova, cât și echipamente și medicamente.

Lansat cu ocazia Summit-ului de la Praga, la 7 mai 2009, Parteneriatul Estic reprezintă o dimensiune specifică a Politicii Europene de Vecinătate, vizând extinderea ariei de prosperitate și securitate în Vecinătatea Estică a UE, în baza unui set comun de valori și a convergenței treptate a politicilor. Din perspectiva interesului strategic pentru Vecinătatea Estică, Uniunea Europeană a propus Parteneriatul Estic drept cadru special de cooperare cu șase state din această zonă: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

XS
SM
MD
LG