Linkuri accesibilitate

Farmaciile pot vinde doza pentru două zile de antibiotice fără rețetă. Care sunt condițiile puse de Ministerul Sănătății


Românii sunt cei mai mari consumatori de antibiotice din Europa.
Românii sunt cei mai mari consumatori de antibiotice din Europa.

Românii își vor putea cumpăra anumite antibiotice și antifungice fără rețetă, dar doar doza pentru 72 de ore (trei zile) și în anumite condiții. Un ordin al Ministerului Sănătății, intrat deja în vigoare, stabilește lista medicamentelor și procedura de eliberare a lor.

Ordinul introduce o rețetă specială tipizată pentru antibiotice, prin care medicii vor putea să prescrie doar astfel de medicamente.

Actualizare luni - 21 ianuarie. Ministerul Sănătății a schimbat din nou doza de urgență de la 72 de ore, cât era inițial în ordin, la 48 de ore.

Ministerul precizează că doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere.

Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale.

Articol inițial

În prescripție vor trebui notate mai multe informații despre tratament – durata, modul de administrare și cantitatea.

În același ordin, Ministerul Sănătății a prevăzut și o excepție pentru urgențele medicale.

Astfel, farmaciile vor putea elibera, fără prescripție medicală, antibiotice și antifungice pentru 72 de ore, o doză calculată în funcție de modul de administrare prevăzut în rezumatul caracteristicilor produsului.

Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în timpul unui tratament pentru un pacient, în baza declarației pe proprie răspundere a pacientului. Aceasta trebuie să precizeze care este boala pentru care vrea medicamentul, arată ordinul.

Rețeta pentru antibiotice și declarația pe propria răspundere
Rețeta pentru antibiotice și declarația pe propria răspundere

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „E o limitare foarte mare”

România se află în topul țărilor după consumul de antibiotice pe cap de locuitor. Un raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) arată că, în 2021, în România, au fost consumate 25,7 doze zilnice per 1.000 de locuitori pe zi. În clasament, după România urmează Cipru (25,0), Bulgaria (24,4) şi Grecia (23,5).

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune pentru Europa Liberă că prin acest ordin vrea să scadă consumul de antibiotice.

„E o schimbare și o limitare foarte mare (n.r. în privința antibioticelor). Se înregistrează toate rețetele și nu se pot reutiliza”, spune Alexandru Rafila, care precizează că e vorba de antibiotice de bază, nu injectabile sau de generație mai nouă, cum era în trecut.

Medicii: Consumul nu va scădea brusc

Consumul de antibiotice nu va scădea brusc, cred medicii consultați de Europa Liberă.

„Eu eu zic că o să fie scădere destul de mică, nu mă aștept ca de aici să fie niște schimbări importante, realistic vorbind”, spune medicul infecționist Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București.

„Nu e nimic special, doar că o să fie o rețetă puțin altfel, ceea ce înseamnă că trebuie completată rețeta aceea specială. Cumva asta caută să limiteze prescrierea aiurea de antibiotic”, a spus Marinescu.

Adrian Marinescu mai spune că nu e recomandat ca farmaciile să dea antibiotice pentru 72 de ore. „Nu e ok că așa te duci și iei antibiotic pe propria răspundere de la toate farmaciile”.

Medicii de familie, care prescriu și ei antibiotice, susțin că noul tip de rețetă va crește birocrația. Și mai sunt și alte aspecte de lămurit – cine va înregistra noile rețete de antibiotice și cine le va tipări, crede Ileana Popescu, medic de familie din București.

„Formularele astea le va înseria CNAS? Sau cum va fi?”, se întreabă Ileana Popescu.

„Părerea mea că problema antibioticelor nu e la prescriere. Nu de aici se va face controlul antibioticelor. Rețeta nouă și separată pentru antibiotice nu va face decât să încarce un sistem cu hârtii și atâta tot. Problema tot la farmacie va fi, adică la cei care eliberează”, este de părere medicul Ileana Popescu.

Farmaciștii: E un ordin făcut doar ca să fie făcut. Nu rezolvă problema rezistenței la antibiotic

Prof. Univ. Farm. Dr. Simona Negreş, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti, spune pentru Europa Liberă că noul ordin privind prescripția și eliberarea antibioticelor este „un ordin făcut doar să fie făcut”.

„Nu va rezolva problema rezistenței microbiene. Nu consumul e problema în România. Noi acum consumăm cu 10% mai mult antibiotic decât Franța, dar la bacteriile rezistente suntem de trei ori peste ei”, spune farmacista.

Nu acestea sunt metodele prin care să fie rezolvată rezistența la antibiotic, ci o campanie de informare a populației cum că antibioticele nu trebuie luate când te doare capul sau când ai o infecție virală, susține Simona Negreş.

„În plus, trebuie o discuție între medicii prescriptori și farmaciști să vedem cum se poate monitoriza consumul acestor antibiotice”.

Farmacista spune că a participat la ședința de dezbatere de la minister, dintre Crăciun și Anul Nou, și forma finală a ordinul publicat în Monitorul Oficial nu cuprinde toate propunerile farmaciștilor.

„A apărut în această formă care confuzează și induce în eroare pe multă lume. Au spus că farmaciștii pot elibera fără prescripție pentru 72 de ore, dar acolo trebuie schimbat cumva. Cred că este o decizie care s-a luat din cauza faptului că s-au gândit la zonele rurale, care nu au acoperire cu medici de familie și s-au gândit ca pacientul să aibă trei zile de acoperire cu antibiotic. Dar în celelalte cazuri ar trebui date antibiotice numai vineri seara când nu mai găsești medicul de familie”, a mai spus farmacista.

Simona Negreş crede că problema pe care o are România este la moleculele mai noi de antibiotice.

„Ori asta pleacă de la prescriptori, pentru că ei sunt cei care prescriu aceste antibiotice. Și din ce cauză le prescriu? Pentru că avem o rata de rezistență foarte mare la bacterii”.

Antibioticele care vor putea fi luat fără reteță pentru 3 zile sunt marcate cu * mai jos:

Lista antibiotice
Lista antibiotice
lista antibiotice
lista antibiotice

Vineri seară, Ministerul Sănătății a adus unele precizări cu privire la schimbările privind prescrierea antibioticelor și antifungicelor.

Care, însă, nu au făcut mai multă lumină în procedura de eliberare. Din contră, Ministerul spune că, de fapt, nu există un tip nou de rețetă, deși în ordin există un model nou de prescripție.

Ce precizări face Ministerul Sănătății cu privire la prescrierea de antibiotice și antifungice

 • Prescripțiile se vor reține în farmacie și, la nevoie, se vor putea elibera fracționat doar în cadrul aceleiași farmacii, fără a depăși cantitatea totală prescrisă.
 • Ordinul nu impune un nou formular pentru prescripțiile medicale, ci doar o serie de informații necesare a fi completate și raportate (o serie și un număr unice generate de către prescriptori, datele pacientului, diagnosticul și detalii despre medicament).
 • Eliberarea prescripțiilor pentru antibiotice în regim compensat sau gratuit nu se modifică prin acest Ordin.
 • Noua reglementare nu se referă la medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală (OTC), preparatele magistrale și medicamentele de uz topic.
 • În situații de urgență medicală, farmaciștii pot elibera anumite antibiotice și antifungice în lipsa unei prescripții medicale, în cantitatea maximă aferentă unei doze de urgență, care este calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în Rezumatul caracteristicilor produsului.
 • Antibioticele fără rețetă ( de exemplu amoxicilină) au fost selectate în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament, în baza unei declarații pe proprie răspundere a pacientului.
 • După o perioadă de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Ordinului, necesară adaptării sistemelor informatice, farmaciile vor avea obligația să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic eliberate.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG