Linkuri accesibilitate

Ministerul de Externe nu a fost anunţat oficial despre închiderea Consulatului României la Rostov-pe-Don


Ministerul Afacerilor Externe anunţă, marţi seară, că nu a fost anunţat oficial despre închiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don, dar a luat notă de publicarea hotărârii Guvernului Federaţiei Ruse.

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de publicarea Hotărârii Guvernului Federaţiei Ruse privind denunţarea Acordului bilateral încheiat în 2005 privind deschiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don. Partea română nu a fost încă notificată oficial cu privire la această decizie”, a transmis, marţi seară, Ministerul Afacerilor Externe.

Până marți, România avea în Federația Rusă o ambasadă la Moscova și două consulate: unul la Sankt Petersburg și unul la Rostov-pe-Don.

Guvernul de la Moscova a acceptat propunerea Ministerului rus de Externe de a anula acordul privind deschiderea consulatului general al României la Rostov pe Don.

Premierul rus Mihail Mişustin a semnat ordinul care denunță acordul din 2005 dintre Rusia și România, prin care se înființa Consulatul României de la Rostov pe Don.

Potrivit agenţiei de presă TASS, ministerul de Externe al Rusiei a fost instruit să informeze partea română privind închiderea consulatului.

Consulatul de la Rostov pe Don a fost înființat printr-o Hotărârea de Guvern din 2004, în timpul mandatului de premier al lui Adrian Năstase.

Singurele activități publice din 2023 reflectate pe pagina Consulatului României din Rostov pe Don sunt două depuneri de flori, una la monumental comemorativ românesc de la Trusovo și cealaltă la cimitirul militar românesc de la Apșeronsk.

Decizia Moscovei intervine în condiţiile în care relaţiile dintre România şi Rusia s-au deteriorat după ce Ucraina a fost invadată de trupele rusești.

„În conformitate cu articolul 37 din Legea federală privind tratatele internaţionale a Federaţiei Ruse, este acceptată propunerea Ministerului rus de Externe privind denunţarea acordului dintre guvernele rus şi român privind deschiderea Consulatului General al României la Rostov pe Don, din 22 septembrie 2005, încheiat sub forma unui schimb de note", se arată în ordinul publicat pe portalul oficial de informaţii juridice al guvernului de la Moscova.

În iunie 2023, ministerul român al Afacerilor Externe român i-a cerut Moscovei să reducă personalul diplomatic care lucrează la Ambasada Rusiei la Bucureşti cu 40 de oameni.

Autoritățile române au justificat decizia de reducere a personalului Ambasadei Rusiei „prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Rusia”.

În replică, ministerul rus de Externe a transmis că „Rusia va răspunde în consecinţă”, așa că în august a decis să introducă cote pentru numărul de membri ai personalului diplomatic şi consular al României în Rusia.

România a expulzat în mai multe rânduri, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, funcţionari ai Ambasadei Rusiei la Bucureşti, pe unii dintre ei pentru „incompatibilitatea activităţilor acestora cu prevederile Convenţiei de la Viena”.

Rusia a răspuns cu măsuri similare, expulzând același număr de funcţionari ai Ambasadei României la Moscova, în lunile mai şi septembrie 2022.

După invadarea Ucrainei, Rusia a plasat România pe lista ţărilor „neprietenoase”, după ce Bucureștiul a condamnat agresiunea.

Săptămâna trecută, Ministerul de Externe de la Bucureşti a anunțat că România se alătură demersurilor internaţionale de a condamna încercările Federaţiei Ruse de interferenţă în procesele politice şi electorale din state democratice.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG