Linkuri accesibilitate

România a intrat în Schengen cu granițele aeriene și maritime. Cum a fost la miezul nopții pe Aeroportul Otopeni

De pe 31 martie 2024, românii care călătoresc cu avionul în și din țările Schengen nu vor mai fi controlați de Poliția de Frontieră. Pentru copii, însă, vor fi necesare documente de călătorie valabile și acordul părintelui/părinților.

Începând din această duminică, de pe 31 martie, cei care pleacă cu avionul sau vaporul spre sau dinspre țări Schengen scapă de un stres: controlul actelor la frontieră.

Duminică e ziua în care România și Bulgaria intră în spațiul Schengen, pe cale aeriană – așa numitul Air Schengen – și maritimă.

Și tot de atunci, Ministerul de Externe începe eliberarea de vize Schengen pentru cetățenii străini (din afara UE, a spațiului Economic European sau a Elveției).

Efectul Schengen se va resimți în special pe cele 17 aeroporturi civile din România, care au avut în 2023 aproape 25 de milioane de pasageri.

Peste 70% din zboruri vor fi spre celelalte 27 de state din spațiul Schengen, estimează reprezentanții aeroporturilor.


16x9 Image

Alina Manolache

Alina Manolache este, din februarie 2024, senior corespondent la Europa Liberă, după ce timp de un an a fost senior editor. 

Lucrează de 20 de ani în presă. A fost reporter la Realitatea TV, în perioada 2005 -2010, și a acoperit subiecte sociale și politice.

A făcut apoi reportaj și anchetă la „În premieră, cu Carmen Avram”.

Din 2012 și până în 2020, a lucrat la Digi24, ca reporter în domeniul politic și, apoi, realizator al emisiunilor „Studio Politic”, „24/7” și „Cap Limpede”.

A făcut reportaje, știri și investigații la Libertatea, după care a realizat emisiunea „Talk News”, la Profit News și Prima News. 

XS
SM
MD
LG