Linkuri accesibilitate

România, solidară cu Georgia după atacurile cibernetice atribuite Rusiei


România se declară solidară cu Georgia supusă la atacuri cibernetice de Rusia
România se declară solidară cu Georgia supusă la atacuri cibernetice de Rusia

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă îngrijorarea cu privire la atacurile cibernetice împotriva Georgiei și își exprimă solidaritatea față de acest gen de provocări de securitate.

România - spune sursa citată - reiterează sprijinul său pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei.

MAE și autoritățile române competente reafirmă „angajamentul României de a continua să coopereze pe plan internațional pentru a preveni și combate astfel de acțiuni destabilizatoare, prin promovarea unui cadru internațional de comportament responsabil al statelor în spațiul cibernetic, bazat pe dreptul internațional”, mai spune sursa citată.

Georgia a atribuit Rusiei, joi, un atac cibernetic masiv care a afectat mii de website-uri în octombrie 2019, acuzația fiind susţinută de Statele Unite şi de Marea Britanie.

"Investigaţia făcută de autorităţile georgiene, împreună cu informaţiile primite de la parteneri, arată că acest atac cibernetic a fost plănuit şi comis de divizia principală a Statului Major al armatei Federaţiei Ruse", a declarat Vladimer Konstantinidi, purtătorul de cuvânt al Ministerului georgian de Externe, citat de Reuters.

Mii de website-uri ale instituţiilor, presei şi entităţilor private au fost afectate de atacuri cibernetice. Printre platformele online afectate s-a numărat site-ul Preşedinţiei Georgiei şi ale unor primării.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Centrul Naţional britanic pentru Securitate Cibernetică, din cadrul Agenţiei Guvernamentale pentru Comunicaţii (GCHQ), consideră că este foarte probabil ca atacul să fi fost comis de Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU).

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că atacul „a afectat direct populația Georgiei, a perturbat operațiunile a câteva mii de site-uri ale guvernului Georgiei și site-uri private și a întrerupt emisia a cel puțin două posturi de televiziune importante."

Dominic Raab, ministrul britanic de Externe a vorbit despre "campania neraţională şi îndrăzneaţă a GRU de atacuri contra Georgiei, un stat suveran şi independent” ca „total inacceptabilă.”

XS
SM
MD
LG