Linkuri accesibilitate

România, ținta atacurilor cibernetice venite din spațiul estic


România a fost în 2018 ţinta mai multor atacuri cibernetice de amploare venite din spaţiul estic, au declarat reprezentanţi ai SRI.

Specialiști SRI, citați de Agerpres, au declarat că experții români ​au reuşit chiar să identifice un virus informatic cu ajutorul tehnologiei bazate pe inteligenţa artificială.

Totuși, au existat de mai multă vreme informații legate de atacurile cibernetice la adresa României. În ultimii ani, amenințările de acest tip au reprezentat unele dintre cele mai persistente la adresa securității naționale a României, aflându-se într-o evolutie continuă, „atât din punctul de vedere al numărului de agresiuni cibernetice, cât și al complexității metodelor specifice utilizate”, arăta o analiză anterioară a SRI.

La nivelul României cele mai importante amenințări sunt cele generate de actori statali și de cei afiliați unor grupări de criminalitate cibernetică, mai arată documentul citat.

În general, statele, atunci când se află în spatele unor atacuri cibernetice, ținesc, de regulă, instituții publice de interes strategic din domenii precum afaceri externe, afaceri interne, apărare, economie, cercetare și dezvoltare sau energie.

De pildă, atacurile în spatele cărora se bănuiește că ar fi state, sunt de regulă campanii de tip Advanced Persistent Threat (APT), care au un impact semnificativ asupra securitatății naționale, arată o analiză a SRI.

Acestea sunt caracterizate de succesiune de atacuri, care debutează cu infectarea unei ținte de interes și care au ca scop extragerea unor informații strategice sau sabotarea unor infrastructuri critice de tipul unor facilități industriale de importanță strategică (cum ar fi cele de producție și distribuție a energiei electrice).

Pentru succesul acestor atacuri, este nevoie de resurse umane, tehnologice și financiare importante, mai arată documentul SRI.

În urmă cu trei ani, Florin Cosmoiu, şeful Centrului Cyberint din cadrul SRI, atrăgea atenția încă de atunci că România este o țintă a atacurilor sponsorizate statal, pentru că este membră a UE și NATO.

„Ei vor să fure informaţii strategice din România şi, de asemenea, ţintesc infrastructurile noastre critice", a spus Florin Cosmoiu la o conferinţă pe tema evaluării constante a ameninţărilor, organizată de NATO şi Institutul Aspen, în 2016, citat de Mediafax.

La vremea respectivă, el a amintit și că au existat grupuri de atacatori care au ţintit sistemele financiar-bancare din România.

XS
SM
MD
LG