Linkuri accesibilitate

România va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică


Bucureștiul va găzdui Centrul Cyber al UE, prima agenție europeană care va avea sediul în România, după ce a câștigat cu 15 voturi la 12 competiția la care a concurat și Bruxelles.

„Succes excepțional pentru România: după demersuri diplomatice intense, inclusiv la nivel înalt, București va găzdui Centrul Cyber al UE - prima Agenție UE de pe teritoriul RO. Expertiza României în IT a fost recunoscută în UE. România va contribui la ecosistemul european de Securitate Cibernetică”, a anunțat Bogdan Aurescu.

Votul privind desemnarea sediului Centrului european de competențe în domeniul securității cibernetice a fost dat miercuri la Bruxelles.

În cadrul unei ședințe a miniștrilor telecomunicațiilor din statele membre UE, care a avut loc luni, Alexandru Nazare, reprezentant al Guvernului României cu însărcinări speciale în domeniul securității cibernetice, a anunțat care sunt atuurile României pentru găzduirea Cyber.

„Alexandru Nazare a reamintit de ce Bucureștiul este cel mai indicat să găzduiască acest sediu, arătând că România este primul stat care și-a exprimat intenția de a găzdui centrul unul dintre principalii contributori la nivel tehnic în privința acestui regulament și singura țară candidată pentru sediul centrului care nu deține niciun sediu de agenție sau entitate europeană. Totodată, România asigură în totalitate securitatea cibernetică a rețelelor 5G și dosarul de candidatură este unul solid, care satisface pe deplin toate criteriile cerute, așa cum o reflectă și analiza Comisiei Europene”, se arata în comunicat al Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor.

Conform acestuia, Bucureștiul beneficiază de un „ecosistem extraordinar de securitate cibernetică, un număr impresionant de specialiști ICT și companii tech inovatoare, conectivitate la cele mai înalte standarde și un mediu internațional divers, dinamic și prosper”, iar România a pus deja în funcțiune un sistem organizatoric național, care acționează ca un mecanism de garantare a operaționalizării centrului.

Alexandru Nazare aprecia astfel că alegerea Bucureștiului drept locația pentru sediul centrului Cyber ar fi „o chestiune de echitate dar și una de recunoaștere a parcursului european al României”.

UE are deja un centru de securitate cibernetică, în Grecia, iar NATO are, de asemenea, un centru de excelență în acest domeniu, care funcționează în Estonia. Cel de-al doilea a fost înființat la Tallin, imediat după atacul din 2007 asupra Estoniei, care a avut loc pe fondul unei controverse cu Rusia referitoare la relocarea unei statui sovietice.

Noul centru, aprobat de UE, ar avea competențe din domeniul cercetării si inovării cybersecurity.

Este prima agenție europeană care va fi găzduită de către București. România a mai încercat fără succes în 2017 să obțină mutarea Agenției UE pentru Medicamente, dar în cele din urmă ea a fost relocată de la Londra la Amsterdam.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG