Linkuri accesibilitate

România va sprijini participarea militarilor moldoveni la operațiuni multinaționale


Miniștrii apărării din R. Moldova și România, Anatolie Nosatîi, și Angel Tîlvăr, la București
Miniștrii apărării din R. Moldova și România, Anatolie Nosatîi, și Angel Tîlvăr, la București

Miniștrii Apărării din România și Republica Moldova au semnat vineri, la București, un Protocol de amendare a acordului privind cooperarea în domeniul militar dintre cele două țări.

Documentul va permite susținerea pregătirii și participării în comun la misiuni și operațiuni în cadrul organizațiilor și coalițiilor multinaționale, precum cele sub egida Uniunii Europene.

„Semnarea acestui act este esențială în eforturile de creștere a rezilienței Republicii Moldova vizând, în special, întărirea capacității armatei sale de a contribui la securitatea internațională”, a spus Angel Tîlvăr, ministrul român al Apărării, după convorbirile cu omologul său de la Chișinău.

Totodată, documentul va facilita participarea militarilor moldoveni la „misiuni și operațiuni în sprijinul păcii”, contribuind la creșterea nivelului de instruire și a interoperabilității cu armatele partenere, a adăugat oficialul.

„Ministerul Apărării Naționale este gata să sprijine acest obiectiv. Este un proiect la care s-a lucrat intens în ultimele luni și mă bucur că se concretizează într-o perioadă în care Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul nostru în atingerea obiectivelor de integrare europeană”, a declarat Angel Tîlvăr.

Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar a fost semnat la Chișinău pe 20 aprilie 2012. Prin amendarea lui, cele două părți se vor sprijini, în condiții de reciprocitate și pe bază de oportunitate, în toate aspectele referitoare la pregătirea și participarea la misiuni și operații în cadrul coalițiilor multinaționale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE, inclusiv în ceea ce privește sprijinul logistic, transportul, serviciile de telefonie și internet, sprijinul financiar, medical și evacuarea în situații de urgență.

De asemenea, România va acorda sprijinul și serviciile necesare pentru militarii din Republica Moldova în aceleași condiții ca și cele aplicabile propriului personal participant la misiuni sau operații desfășurate în afara teritoriului celor două state.

Amendarea acordului moldo-român vine în contextul în care Republica Moldova se pregătește să trimită, în luna octombrie, un contingent din 32 de militari pentru participarea la operațiunea militară a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina, EUFOR ALTHEA.

Militarii moldoveni ar urma să participe la EUFOR ALTHEA în componența contingentului din România, care, la rândul său, face parte din Batalionul Multinațional (o unitate militară de manevră), dislocat în Tabăra Butmir, la Sarajevo, și care mai include trupe din Austria, Bulgaria, Ungaria și Turcia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG