Linkuri accesibilitate

România va trece din toamnă la salariul minim european. Cum va fi calculat


România va avea, de la toamnă, salariul minim european. Teoretic, va fi stabilit pe baza unor indicatori clari, economici, așadar nu va mai sta în pixul politicienilor și in promisiunile lor electorale.

Noul salariu minim se va raporta la jumătate din salariul mediu și va fi influențat de inflație și de productivitatea muncii.

În prezent, salariul minim reprezintă acum mai puțin de jumătate din cel mediu și nu asigură nevoile unui trai decent, așa cum cere directiva europeană.

O directivă europeană pe care România s-a angajat să o aplice prevede ca salariul minim european să fie socotit în funcție de un coș de bunuri și servicii la prețuri reale, pentru a determina costul vieții. Fiecare țară ar avea astfel propriul salariul minim european care să asigure un trai decent.

De luna viitoare, salariul minim net va fi aproape 2400 de lei, dar calculele specialiștilor arată că, pentru un trai decent, un adult singur are nevoie o sumă mai mare cu 1400 de lei - în total, de 3800 de lei pe lună. De atâția bani e nevoie pentru mâncare, casă, îmbrăcăminte, educație, recreere și pentru un fond de economii.

Calculul nu ar mai fi unul electoral, ci bazat pe indicatori economici, spun specialiștii.

Mai multe, pe stirileprotv.ro

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG