Linkuri accesibilitate

O lege adoptată fără dezbatere de Senat dă verde la deținerea a mai mult de două arme


Românii pot deține în prezent două arme pentru care au nevoie de permis.
Românii pot deține în prezent două arme pentru care au nevoie de permis.

Românii ar putea deține câte arme vor, potrivit unui proiect adoptat tacit de Senat. În baza unei autorizații, cei care doresc vor putea procura oricâte arme de pază și apărare doresc.

Proiectul a trecut tacit de Senat pentru că nu a fost dezbătut și votat în termenul legal.

În plus, la deplasarea în state din afara Uniunii Europene, deținătorii de arme ce au permis european pentru ele vor scăpa de obligația de a obține o autorizaţie de scoatere de pe teritoriul României a acestora.

În prezent, legislația permite acordarea autorizației pentru doar două arme de apărare și pază.

Legea a fost inițiată de parlamentari PSD și ai minorităților, printre care Bejinariu Eugen - deputat PSD și ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul Muncii declara la Antena 3 că soțul ei este cel pasionat de vânătoare, dar că ea nu este interesată de așa ceva, după ce, în declarația de avere, apăreau două arme de vânătoare.

Cel care a sesizat că legea a trecut tacit a fost senatorul USR Cristi Berea, membru al Comisiei de Apărare.

Acesta a spus că modificările reprezintă un adevărat pericol pentru siguranța românilor pentru că:

  • Elimină limitele privitoare la numărul de arme care pot fi deținute. În prezent, o persoană poate deține legal maximum două arme;
  • Permite instalarea pe armele de acasă a sistemelor de ochire cu laser, dar și amortizoare;
  • Elimină interdicția de a deține permis de port-armă pentru cei condamnați pentru proxenetism, șantaj sau trafic de persoane și o limitează doar la condamnări pentru infracțiuni cu violență;
  • Elimină interdicția purtării armelor de către persoane aflate sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Senatorul USR a cerut inițiatorilor să-și retragă proiectul, pentru că este de natură să crească riscul ca mai multe arme să ajungă în mâinile clanurilor interlope sau să fie folosite de persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, punând în pericol viața românilor.

Legea trecută tacit urmează să ajungă la Camera Deputaților, care este for deczional.

În urmă cu doi ani, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat unele modificările aduse Legii 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, după ce în prealabil Parlamentul a modificat proiectul așa cum el ceruse.

În noiembrie 2020, preşedintele Klaus Iohannis solicita Parlamentului reexaminarea legii privind regimul armelor şi al muniţiilor și punerea în acord cu legislația europeană.

Klaus Iohannis spunea atunci că modificarea propusă de parlamentari pentru dispoziţiile alin. 1 art. 14 din Legea nr. 295/2004, în sensul relaxării condiţiilor de acordare a autorizaţiei de procurare a armelor letale pentru persoanele condamnate definitiv sau care au calitatea de inculpaţi, „nu este oportună, îndepărtându-se de la scopul urmărit" de legislaţia europeană în materie.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG