Linkuri accesibilitate

Rompetrol atacă la Curtea Constituțională taxa de solidaritate impusă companiilor petroliere pentru „profituri excesive”


Compania Rompetrol Rafinare a obținut sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate a ordonanței de urgență a Guvernului care impune taxa de solidaritate de 60% pe „profiturile excesive” ale companiilor din industriile de țiței, gaze naturale, cărbune și rafinare.

În procesul de la Curtea de Apel Constanța, Rompetrol a solicitat și ca statul român să îi restituie aproape 580 milioane lei pe care compania i-a plătit drept contribuție de solidaritate. Procesul se va relua după pronunțarea Curții Constituționale.

Curtea de Apel Constanța „admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, formulată de reclamanta ROMPETROL RAFINARE SA. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie (...)”, arată soluția Curțiid e apel Constanța.

Rompetrol Rafinare a solicitat și sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în privința suprataxei, însă instanța i-a respins cererea, cu posibilitate de recurs.

Rompetrol a plătit în 2022 aproape 580 de milioane de lei iar în 2023 a virat la buget peste 140 de milioane de lei în contul contribuției de solidaritate, potrivit informațiilor publicate de companie.

Ordonanța de Urgență adoptată în 2022 impune o contribuție de solidaritate de 60% pe „profiturile excesive″ ale companiilor din industria țițeiului, cărbunelui, gazelor și rafinare, potrivit regulamentului european în domeniu.

Profitul excepțional înseamnă veniturile de după taxare care sunt peste media ultimilor patru ani, conform legislației europene.

Contribuția se aplică acelor companii care au 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului.

Regulamentul UE în baza căruia au fost impuse contribuții de solidaritate industriei de petrol și gaze în mai multe țări europene a fost atacat la Curtea de Justiție a UE de către mai multe companii.

În România, taxa de solidaritate a generat o puternică dispută politică după ce condițiile impuse de prima variantă a legii nu obligau OMV Petrom să o plătească, cu toate că firma înregistrase profituri record.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG