Linkuri accesibilitate

Românul arestat în Bulgaria pentru șantaj, implicat în afaceri la nivel înalt


Românul Dorin Iordache, care s-a prezentat ca director al firmei Fitodep Viridiana, înființată de un apropiat al lui Liviu Dragnea, se află în arest la Sofia de patru luni.
Românul Dorin Iordache, care s-a prezentat ca director al firmei Fitodep Viridiana, înființată de un apropiat al lui Liviu Dragnea, se află în arest la Sofia de patru luni.

Dorin Iordache, românul arestat în Bulgaria sub acuzația de șantaj este bine conectat, prin intermediul soției, în lumea afacerilor cu iz penal.

Familia Iordache a fost implicată în 2011 într-un scandal privind falsificarea unor documente pentru obținerea de credite de la bănci, a făcut afaceri cu un teleormănean care a cumpărat o firmă care tocmai câștigase un contract de 23 milioane de lei cu Primăria Capitalei, a cumpărat un teren împreună cu fosta șefă de cabinet a fostului președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea și face afaceri cu fiica Nelei Păvăleanu, fosta consilieră în guvernul Tăriceanu și condamnată în dosarul milionarului Remus Truică.

Dorin Iordache, românul arestat în Bulgaria de 4 luni sub acuzația de șantaj este căsătorit cu Monica Cristinela Iordache (45 de ani) născută în Alexandria, Teleorman. Cei doi au fost cercetați de procurori pentru înșelăciune. În 2011, în urma unei plângeri penale față de soții Iordache s-a constatat că ”la îndemnul lui Iordache Dorin persoanele vătămate au obținut credite bancare de la trei bănci, el urmând să achite ratele. Pentru obținerea creditelor, Iordache le-a întocmit documente de venit persoanelor vătămate ce atestau în mod nereal că sunt angajați la societatea administrată de acesta, banii fiind folosiți de Dorin Iordache”, se arată într-un răspuns al Parchetului către ”Radio Europa Liberă”.

La început, Iordache a plătit câteva rate angajaților cu salarii falsificate, dar apoi a sistat plata lor. Soția sa, Monica Cristinela Iordache, a fost cercetată deoarece a semnat și certificat cu mențiunea ”conform cu originalul” documente de venit și cărți de muncă care ”atestau date nereale privind veniturile încasate de alți suspecți din dosar, utilizate apoi de aceștia pentru obținerea unor credite de la cele trei bănci”, se mai arată în documentul Parchetului.

Toate drumurile duc în Teleorman

În mai 2015, s-a dispus renunțarea la urmărirea penală față de soții Iordache pentru șase infracțiuni de instigare la înșelăciune și clasarea cauzei.

În același timp, a fost sesizat un judecător pentru a anula actele falsificate de cei doi, lucru care s-a și produs în august 2015. În hotărârea instanței se arată că în 2007, Dorin Iordache semna ca director general al Prestige Advertising SRL, iar Monica Iordache semna ca director general pentru o altă firmă, Prestige Media Group, ambele fiind controlate de Monica Iordache.

La momentul reținerii, Iordache a susținut că este directorul companiei Fitodep Viridana. Societatea a fost înființată în august 2016 de către Virgil Lucian Constantin, directorul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ”Turris” din Teleorman, partenerul de vânătoare al lui Liviu Dragnea. În martie 2017, Fitodep Viridana a câștigat un contract de 23.000.000 de lei cu Primăria Capitalei pentru deratizarea și combaterea țânțarilor din Capitală, în condițiile în care societatea avea un singur angajat.

Conform datelor de la Registrul Comerțului, în iulie 2017, în societate este cooptat ca acționar George Sitaru, tot din Teleorman, cu 50 %, care devine și administrator. O lună mai tîrziu, Lucian Constantin, prietenul lui Dragnea, renunță la partea sa și firma revine lui Sitaru 100%.

Prietenie veche

Sitaru și Monica Iordache se cunosc cel puțin din 2006, când au înființat firma Prestige Media Grup SRL, firma implicată în adeverințele false pentru obținerea de credite bancare.

Potrivit datelor din Monitorul Oficial, în ianuarie 2009, George Sitariu și Monica Iordache vând firma Prestige Media Group către doi egipteni care au fost condamnați ulterior pentru evaziune fiscală. În aceeași zi, Monica Iordache cedează acțiunile celeilalte firme pe care o administra, Prestige Advertising, către aceeași egipteni.

Teren în coproprietate cu prietena lui Zgonea

Numele soților Iordache apare și în declarația de avere a Ruxandrei Rîmniceanu, fosta șefă de cabinet al lui Valeriu Zgonea pe când acesta era președintele Camerei Deputaților. Cele două familii au cumpărat, în 2007, un teren în suprafață de două hectare în comuna Chiojdu din județul Buzău.

Rîmniceanu susține că nu mai știe nimic de soții Iordache de aproximativ un an și că terenul a fost cumpărat pentru o investiție care nu s-a mai realizat din lipsă de fonduri. ”Nu am mai luat legătura cu dânsul de mult timp. Suntem amici de familie, dar nu apropiați. Am ajuns conjunctural în relație cu ei. Soțul meu l-a sunat acum un an. Știu de o firmă de publicitate pe care o avea soția lui, nu știu cu ce se ocupa Dorin Iordache”, ne-a declarat Ruxandra Rîmniceanu.

Terenuri confiscate în pădurea Băneasa

Începând cu anul 2000, soția lui Iordache a administrat și a fost acționară în mai multe firme. Una dintre ele este ND Casa de Comerț și Consultanță pentru Dezvoltare Europeană SRL. În mai 2014, firma Square Circle SRL își schimbă denumirea în ND Casa de Comerț și Consultanță pentru Dezvoltare Europeană SRL, acționari fiind Monica Iordache cu 49% și Ana Maria Iulia Șerban cu 51 la sută. Tot atunci, societatea își schimbă și domeniul de activitate din comerț cu ridicată al bunurilor de consum în comerț cu produse farmaceutice.

Partenera de afaceri a Monicăi Iordache este Ana Maria Iulia Șerban. Femeia administrează mai multe firme, una dintre ele fiind Mercure Commerce International SRL. De la această firmă, Curtea de Apel Brașov a confiscat mai multe terenuri în dosarul retrocedării frauduloase a pădurii Băneasa. „Dispune confiscarea specială a următoarelor bunuri – terenul de 6534 m.p., Snagov, aflat în proprietatea scriptică a SC Mercure Commerce International SRL – terenul de 43459 m.p., înscris în Cartea funciară iniţială 7447 Snagov şi dezmembrat ulterior în 43 de parcele, aflat în proprietatea scriptică a Mercure Commerce International SRL – terenul de 28799 m.p., aflat în proprietatea scriptică a Mercure Commerce International SRL”, se arată în decizia instanţei”, se arată în minuta instanței.

În 2015, octombrie, firma îşi majorează capitalul social de la 200 de lei la 1.044.000 de lei, reprezentând aportul în natură al societăţii Ilko Star reprezentând 7,37 ha de vegetaţie forestieră, fag şi stejar situate în extravilanul comunei Snagov Ilfov. O parte din cele 7 hectare a fost împărţă în loturi de câte 1000 de metri pătraţi, fiind evaluate în 2015 la 1.044.000 de lei. Toate terenurile au fost cumpărate de la Reciplia SRL, societatea controlată de Remus Truică.
In 2018, Ilko Star intră în insolvenţă, administrator fiind aceeaşi Ana Maria Iulia Şerban.

Mama asociatei, condamnată și consilier guvernamental

Din acuzațiile procurorilor DNA care l-au trimis în judecată pe milionarul Remus Truică rezultă că Ana Maria Iulia Șerban este fiica lui Nela Păvăloiu, fost consilier guvernamental în perioada când Călin Popescu Tăriceanu era premierul României. În urma procesului de la Brașov, Păvăloiu a fost condamnată la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare pentru spălare de bani. Decizia nu este definitivă. În prezent, Păvăloiu este proprietara unei companii de cosmetice, averea sa fiind impresionantă. Ea deține un apartament într-un complex exclusivist construit chiar pe malul Mării Negre, vecinii săi fiind politicieni de top și afaceriști milionari.

Nela Păvăloiu este cea care i-a făcut cunoștință prințului Paul al României cu Remus Truică, în vederea retrocedării pădurii Băneasa și cu scopul de a obține pentru ea o parte din suprafețele care urmau a fi retrocedate. În rechizitoriu, Păvăloiu este descrisă drept ”o persoană cu multe relații și, implicit cu influență”. ”Inculpata Păvăloiu Nela i-a promis că, prin influența avută la nivelul funcționarilor publici cu atribuții în retrocedarea pădurii Snagov, îi poate determina să acționeze conform intereselor acestuia. Astfel, aceasta a făcut demersuri la Primăria Snagov și Instituția Prefectului Ilfov, a redactat cereri, memorii, a pus la dispoziția funcționarilor publici înscrisuri și, prin intermediul primarului Mușat Apostol, cu care are o relație apropiată, beneficiind de sprijinul unor persoane din conducerea unor partide politice, și-a exercitat influența asupra funcționarilor publici din cadrul comisiei locale Snagov și comisiei județene de fond funciar Ilfov, determinându-i să valideze retrocedarea către inculpatul Al României Paul a suprafeței de 46,78 ha teren forestier, deși acesta nu a depus cerere în mod valabil, nu a făcut dovada titlului lui Carol al II-lea sau drepturilor sale succesorale după acesta.

În schimb, inculpata Păvăloiu Nela urma să primească 30% din valoarea bunului ce urma a fi retrocedat”, se mai arată în rechizitoriul Ferma Băneasa.

Acuzații grave

Radio Europa Liberă a dezvăluit că un român și un bulgar sunt arestați de 4 luni la Sofia într-un dosar de șantaj. Cei doi, ajutați de alți complici, ar fi cerut 12 milioane de euro de la doi policieni bulgari pentru a nu face public un raport întocmit de autoritățile franceze, document în care apărea numele politicienilor ca fiind parte a unei rețele cu contrabandă de țigări.

Pe lângă Dilean Gheoghiev și Dorin Iordache, urmărit în acest caz este și Ovidiu Semenescu, personaj dat în urmărire generală de autoritățile din Bulgaria. În țară, Semenescu este cercetat de DNA în dosarul ”Apa Nova” fiind acuzat că, în calitate de reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte și SC Apa Nova SA, ar fi primit bani din Franța pentru a interveni, ”personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanții unor instituții publice din România, în beneficiul agenților economici ai Grupului de firme VEOLIA Franța, din care face parte și S.C. Apa Nova București”, se arată într-un comunicat al DNA.

Iordache, notează jurnaliștii bulgari, este un ofițer pensionat din Serviciul român de combatere a crimei organizate care se ocupă acum de afaceri. La proces el a declarat că este director general al companiei române„Fitodep Viridana”, care are contracte cu companii bulgare și cumpără lavanda în scopul creării de plantații în România.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG