Linkuri accesibilitate

Autoarea lui Harry Potter îl critică pe Putin după ce președintele Rusiei a inclus-o în curentul  „Anularea culturii ruse”


Scriitoarea J.K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter.
Scriitoarea J.K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter.

J.K. Rowling, autoarea cărților Harry Potter, a răspuns comentariilor făcute pe 25 martie de președintele rus Vladimir Putin, care a acuzat Occidentul că încearcă să anuleze bogata cultură muzicală și literară a Rusiei.

Rowling a respins orice legătură după ce Vladimir Putin a nominalizat-o când a vorbit de lista celor care depun eforturi de a „anula” cultura rusă. Afirmația a fost făcută în timp ce Putin vorbea cu personalități locale într-o emisiune națională de televiziune.

Reacția a venit pe Twitter unde autoarea britanică a postat, de asemenea, un articol despre militantul anticorupție încarcerat, Aleksei Navalny.

Putin s-a plâns de anularea mai multor evenimente culturale rusești în ultimele săptămâni, spunând că Rowling a avut acelați tratament „pentru că ea... nu a mulțumit fanilor așa-ziselor libertăți de gen”, o referire la o controversă declanșată de opiniile sale despre problemele transgender.

„Astăzi încearcă să anuleze o întreagă cultură de o mie de ani, poporul nostru”, a spus el. „Vorbesc despre discriminarea treptată a tot ceea ce are legătură cu Rusia”.

Valery Gergiev, directorul general al Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, s-a numărat printre cei care au participat la videoconferința cu Putin din 25 martie.

Gergiev a fost demis pe 1 martie din funcția de dirijor șef al filarmonicii din München, Germania, și a pierdut șansa de a conduce la Scala din Milano, Italia, după ce nu a reușit să condamne invazia Rusiei.

Opera Teatro Real din Spania și Opera Regală din Londra au anulat spectacolele Baletului Bolșoi din Rusia, iar filarmonica din Cardiff, Țara Galilor, a renunțat la programul său un concert cu muzica lui Piotr Ceaikovski.

„ Ceaikovski, Şostakovici, Rahmaninov sunt excluşi de la afişele concertelor, iar scriitorii ruşi şi cărţile lor sunt, de asemenea, interzise”, a spus Putin.

Ultima dată când a fost realizată o astfel de campanie a fost de către naziștii din Germania în urmă cu aproape 90 de ani, a spus el, deși nicio carte scrisă de scriitori ruși nu a fost interzisă.

De asemenea, Rusia a fost exclusă de la Eurovision Song Contest și de a participa la numeroase evenimente sportive.

Rusia a negat că a atacat civili în ceea ce numește o „operație militară specială” lansată împotriva Ucrainei pe 24 februarie, dar puterile occidentale spun că a lovit în mod repetat ținte civile în ceea ce ei numesc o invazie neprovocată și nejustificată.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG