Linkuri accesibilitate

Roșia Today: Cursa electorală, faza pe spitale a început


Fostul premier Mihai Tudose, actual candidat la europarlamentare pe listele lui Ponta
Fostul premier Mihai Tudose, actual candidat la europarlamentare pe listele lui Ponta

Pe lângă codamnarea la închisoare cu executare, o mare spaimă a politicianului român cu mesaj populist dus la extrem este internarea în spital. Să meargă la privat, unde e scump, condițiile sunt bune și șansele de supraviețuire cresc, sau să se ducă la stat, printre gândaci, cu populimea?

Recent, câteva figuri marcante din politică au căzut la pat. Liviu Dragnea a fost doborât de o hernie de disc. Ce a ales? O clinică privată, în condițiile în care sistemul medical de stat merge perfect, pe hârtie, și personalul e cu salariile mărite la zi. A vrut să nu intre în banii românilor, s-a auzit din sală. Mai bine beneficiază un om simplu de tratamentul la stat, Dragnea preferă să-și plătească operația din propriul buzunar. Un gest minunat, o întoarcere ca la Ploiești perfect executată. Și uite-așa, dintr-un gest care contrazice puternic mesajul său electoral, domnul Liviu s-a pus pe picioare și a mai câștigat și niște simpatizanți atinși la suflet de altruismul său.

Gabi Firea a avut cu stomacul. Cel puțin așa a reieșit din puținele informații apărute în presă. Ce s-a vrut să se transmită clar a fost că internarea s-a făcut la stat. Gabi e cu oamenii, cu bucureștenii. Deși are suficienți bani cât să-și facă propriul spital, ea a ales să stea într-un salon cu opt paturi și șaisprezece pacienți, toți cu borcanele de compot pe noptieră. E imaginea pe care cei mai mulți dintre noi o avem despre spitalul românesc de stat. E imaginea pe care Firea a vrut s-o lase în mintea votantului. Un sacrificiu mai mult decât o dovadă de încredere. În acest caz vorbim despre eroism.

Ieri, când toată România se pregătea să umilească Insulele Feroe la fotbal, nea Mihai Tudose a făcut infarct. L-o fi blestemat Dragnea după ce fostul premier l-a luat la rost că a ales operația la privat. Caz de urgență, nu prea ai timp să alegi locul unde ți se poate salva viața. Totuși, mi-l imaginez pe nea Mihai, cu jumătate de metru de corp în afara tărgii, murmurând stins, cu ultimele suflări: „Nu la privat, nu la privat.” După ce pacientul a fost redat omenirii, primul lucru menționat a fost că intervenția s-a făcut la un spital de stat. O mișcare electorală bună, în regim de urgență, în urma căreia Mihai Tudose i-a mai adus câteva voturi lui Ponta.

Acest concurs medical ne arată încă o dată cât de mici suntem și ce mize penibile avem. Suntem foarte curioși dacă politicienii au aceeași grijă și pentru înmormântare. Plec de tot într-un cimitir de stat sau într-unul privat? În ce Rai vreau să ajung? Cel cu lapte și miere sau cel cu extraopțiuni, în funcție de cât am cotizat? Sunt întrebări normale într-o țară unde, domnul Dragnea e martor și morții votează.

XS
SM
MD
LG