Linkuri accesibilitate

Un operator european de telecomunicații prin satelit întrerupe emisia în germană a Russia Today


Pe internet, YouTube blocase deja programele Russia Today.
Pe internet, YouTube blocase deja programele Russia Today.

Organizația europeană de telecomunicații prin satelit Eutelsat a blocat transmisiunile în limba germană ale companiei de stat ruse de media Russia Today (RT). În cea mai recentă disputa media dintre cele două țări, autoritățile de reglementare germane au decis că RT că nu are o licență valabilă.

Decizia vine după ce săptămâna trecută și YouTube a blocat noul canal „RT DE" al radiodifuzorului rus.

Anterior, platforma americană de distribuire a videoclipurilor a șters alte două canale RT în limba germană pe care le-a acuzat de încălcarea politicilor sale cu privire la dezinformarea Covid-19.

RT susține că o licență pe care a obținut-o în Serbia pentru transmisia prin satelit îi conferă dreptul de a difuza în Germania în baza unui acord al Consiliului Europei la care ambele țări sunt părți.

„Considerăm că acțiunile autorității germane de reglementare sunt ilegale și suntem convinși că această decizie va fi revizuită în instanță”, a transmis RT într-un comunicat de presă.

Autoritatea germană de reglementare MABB consideră că licența sârbă este insuficientă pentru că RT DE „este în limba germană și vizează piața germană”. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că nu poate exclude represalii pentru blocarea pe care a descris-o drept „inacceptabilă”.

Lansat în 2005 sub numele de Russia Today, RT este o entitate media finanțată de stat care s-a extins continuu, cu radiodifuzori și site-uri web în engleză, franceză, spaniolă, arabă etc.

Canalul a fost interzis în mai multe țări, inclusiv în fostele republici sovietice Lituania și Letonia. În Statele Unite, i s-a cerut să se înregistreze ca „agent străin”, iar autoritățile britanice au amenințat că îi vor retrage licența de difuzare.

Disputa mass-media dintre Germania și Rusia amenință să ducă la tensionarea și mai mare a relațiilor după ce săptămâna trecută un tribunal din Berlin a condamnat un rus la închisoare pe viață pentru un asasinat din 2019 pe teritoriul german, despre care instanța a constatat că a fost ordonat de Moscova.

Hotărârea a determinat Berlinul să expulzeze doi diplomați ruși, Moscova reacționând cu expulzări.

Germania s-a alăturat, de asemenea, altor țări occidentale pentru a exprima îngrijorarea cu privire la mobilizarea de trupe rusești la granița cu Ucraina.

Traducere și adaptare de Oana Despa.

XS
SM
MD
LG