Linkuri accesibilitate

Rusia și Legea „agenților străini”. Departamentul SUA reacționează la hărțuirea RFE/RL de către Moscova


Jurnaliști lucrând în biroul din Moscova al RFE/RL, pe 6 aprilie 2021.
Jurnaliști lucrând în biroul din Moscova al RFE/RL, pe 6 aprilie 2021.

WASHINGTON - Departamentul de Stat al SUA declară că libertatea presei în Rusia este amenințată din ce în ce mai mult, după ce autoritățile au etichetat RFE / RL și alte organizații media ca fiind „agenți străini” și au dispus amenzi împotriva acestora.

Într-o conferință de presă din 29 aprilie, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că guvernul rus este din ce în ce mai „intolerant la perspectivele exterioare”, în timp ce în țară aproape orice disidență este înăbușită.

Reacția vine în condițiile în care autoritatea de reglementare rusă Roskomnadzor a dispus amenzi de aproape 1 milion de dolari, în ultimele luni, pentru serviciile de limbă rusă ale RFE / RL. Acestea au fost acuzate de încălcări ale legii „agenților străini”.

Un ultim atac al guvernului rus împotriva mass-mediei independente a fost desemnarea ediției din Letonia a organizației de presă Meduza ca „agent străin”.

„Am clarificat că acțiunile Rusiei împotriva RFE / RL și a altor organizații media etichetate ca așa-numiți„ agenți străini ”reflectă intoleranță semnificativă și restricții opresive”, a spus Price.

Aprobată pentru prima dată în 2012 și extinsă de mai multe ori, legea „agenților străini” conferă autorităților puterea de a eticheta organizațiile neguvernamentale, grupurile pentru drepturile omului și mass-media de știri despre care se consideră că primesc finanțare externă pentru activitatea politică drept „agenți străini”.

Printre altele, legea impune organizațiilor de știri care primesc fonduri străine să eticheteze conținutul din Rusia ca fiind produs de un „agent străin”. Anunțul obligatoriu de 24 de cuvinte trebuie să fie de două ori mai mare decât dimensiunea fontului utilizat pentru titlul articolului. Pentru materialele video, textul trebuie să ocupe cel puțin 20% din ecran și să fie afișat cel puțin 15 secunde.

Hărțuirea RFE / RL stârnește îngrijorarea că guvernul rus ar putea trece la închiderea operațiunilor RFE / RL în Rusia și va forța serviciile sale în limba rusă și Current Time, rețeaua administrată de RFE / RL în cooperare cu VOA, să plece din țară.

„În cazul în care guvernul rus va încerca să închidă forțat RFE / RL, vom răspunde”, a spus Price, fără a specifica ce măsuri ar putea fi întreprinse.

Corporație independentă nonprofit care primește finanțare de la Congresul SUA, RFE / RL refuză să respecte legea „agentului străin”.

Președintele RFE / RL, Jamie Fly, a declarat: „RFE / RL nu va fi pus într-o poziție de subminare a libertății de exprimare și a integrității jurnalistice. Nu vom permite lui Roskomnadzor și Kremlinului să ia decizii editoriale cu privire la modul în care ne informăm publicul din Rusia.”

În ultimele săptămâni, secretarul de stat Antony Blinken a ridicat problema RFE / RL în discuții cu omologul său rus, Serghei Lavrov. „Urmărim situația RFE / RL din Rusia”, a spus Blinken pe 28 aprilie la o masă rotundă despre libertatea presei mondiale.

„Facem tot ce putem pentru a ne oferi sprijinul și pentru a găsi cea mai bună cale de urmat. În cele din urmă, Moscova face ceea ce va face Moscova, dar încercăm să ne asigurăm că cel puțin în anumite moduri putem fi de sprijin și de ajutor, chiar dacă pledoaria noastră va intra pe o ureche a Moscovei și va ieși pe cealaltă”, a spus Blinken.

XS
SM
MD
LG