Linkuri accesibilitate

Rusia a adoptat o lege care permite organizarea alegerilor pe mai multe zile


Vladimir Putin votează la o secție din Moscova

Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, Duma de Stat, a aprobat o lege care permite ca votul să se desfășoare pe parcursul a cel mult trei zile în timpul alegerilor.

În cadrul votului de marți, 344 de deputați s-au pronunțat în favoare, în timp ce alți 51 s-au opus.

Potrivit proiectului de lege, decizia finală privind desfășurarea alegerilor pe mai multe zile va aparține autorităților electorale.

Organizațiile pentru drepturile omului din Rusia au criticat puternic noua lege și au arătat că va acorda celor aflați la putere mai mult control asupra alegerilor și mai multe oportunități pentru a le frauda.

Desfășurarea unui scrutin pe mai multe zile a avut loc pentru prima dată cu ocazia referendumului de modificare a Constituției, care i-a permis lui Vladimir Putin să poată rămâne la putere până în 2036.

După vot, președintele Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, a afirmat, în timpul unei convorbiri cu Vladimir Putin, că posibilitatea organizării de alegeri pe mai multe zile este în discuție, precizând că cetâțenilor „le-a plăcut" noul sistem.

Legea trebuie să fie aprobată de camera superioară a legislativului de la Moscova, Consiliul Federației, înainte de a ajunge la Vladimir Putin pentru promulgare.

Legea este susținută de președintele rus, iar prima dată când ar putea fi folosită ar fi la alegerile parlamentare din luna septembrie.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG